Stotunový rotor turbíny odjede dnes večer z Temelína do Plzně, kde odborníci z Doosan Škoda Power vymění část lopatek a rotor vyváží v aerodynamickém tunelu. Jak dlouho úpravy v Plzni potrvají, si Sviták netroufl odhadnout. "Bude to záviset na výsledku dalších kontrol a průběhu prací, které budeme v Plzni pečlivě sledovat," řekl mluvčí elektrárny.

Pracovníci v Plzni vymění 18 z 970 kusů lopatek, nutnost takového zásahu odhalila kontrola při plánované odstávce druhého bloku. "Plánované odstávky nejsou jen o výměně paliva, ale provádí se zde řada kontrolních činností. Jejich smyslem je vyhodnotit stav všech důležitých komponent a případně provést odpovídající úpravy. V tomto případě kontrola zafungovala," řekl Sviták.

Šest nových rotorů a jeden rezervní dodal Doosan Škoda Power do Temelína v letech 2014 a 2015. Díky nim jihočeská elektrárna zvýšila svůj výkon o dvě procenta. "Nové rotory umožňují vyrobit elektřinu pro dalších 100.000 českých domácností a přitom se ušetří přibližně čtvrt milionu tun oxidu uhličitého," uvedl Sviták.

Dosavadní provoz s novými rotory byl spolehlivý i efektivní. Především v zimním období elektrárna opakovaně překonávala výkonová maxima. Podle mluvčího elektrárna rekordní výkon zaznamenala 25. dubna, kdy za hodinu vyrobily oba temelínské bloky 2198 MW.

Odstávka je nyní i na druhé jaderné elektrárně v Dukovanech na Třebíčsku. Od 22. dubna nevyrábí elektřinu blok číslo tři, který bude mimo provoz do 19. října. Podobně dlouhá tam bude i odstávka druhého bloku, který přestane dodávat elektřinu do sítě 16. září. Podle harmonogramu by měl tento dukovanský blok mít odstávku do 15. března.