Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti významných amerických podniků, uzavřel dnešní obchodování s nárůstem o 1,33 procenta na 17.929,17 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 1,36 procenta na 2098,85 bodu a index technologického trhu Nasdaq posílil o 1,33 procenta na 4842,67 bodu.

Všechny tři akciové indexy tak smazaly část ztrát, které utrpěly po šokujícím výsledku britského referenda, ve kterém se voliči před týdnem rozhodli pro vystoupení z Evropské unie. Wall Street poté utrpěla nejhorší dvoudenní pokles za posledních deset měsíců. Index S&P 500 se během pátku a pondělí propadl o 5,3 procenta, což pro něj byl nejprudší dvoudenní pokles od loňského srpna.

Za celý červen vzrostl Dow Jones o 0,8 procenta. S&P 500, kterému před týdnem scházelo pouhých 17 bodů do rekordního maxima, si za uplynulý měsíc připsal 0,1 procenta. Nasdaq se o 2,1 procenta propadl.

Dow Jones a S&P 500 zaznamenaly nárůst i za celý kvartál, a to o 1,4 procenta, respektive o 1,9 procenta. Nasdaq ale klesl o 0,6 procenta.

Šéf britské centrální banky Mark Carney dnes uvedl, že banka během léta zřejmě přikročí k dalším opatřením na podporu domácí ekonomiky, jejíž vyhlídky se po rozhodnutí Britů opustit EU zhoršily.

Akcie výrobců běžného spotřebního zboží rostly po zprávách, že americká potravinářská společnost Mondelez nabídla zhruba 23 miliard dolarů za svého rivala Hershey. Jeho správní rada ale návrh odmítla jako neadekvátní.

Investoři se však nadále připravují na kolísání, které by v příštích týdnech mohlo nastat kvůli nejistotě, jak bude odchod Británie z osmadvacítky probíhat.

Americký dolar po dvou dnech ztrát dnes opět zpevňoval, zejména pak vůči euru a britské libře. Libra se i v reakci na Carneyho prohlášení propadla až o více než 1,6 procenta na denní minimum 1,3207 USD, před koncem newyorského obchodování ale ztráty zmírnila. Euro k dolaru naposledy odepisovalo 0,3 procenta na 1,1086 USD.