Širší index S&P 500 se dnes zvýšil o 1,70 procenta na 2070,77 bodu a index technologického trhu Nasdaq posílil o 1,86 procenta na 4779,25 bodu. S&P 500 tak za uplynulé dva dny smazal přes polovinu ztrát, které po čtvrtečním referendu o takzvaném brexitu utrpěl.

Během pátku a pondělí se index S&P 500 propadl o 5,3 procenta. Zaznamenal tak nejprudší dvoudenní pokles od loňského srpna. Investoři se nyní snaží využít nízkých cen akcií k výhodným nákupům. Vzhůru zamířily například akcie z finančního sektoru, které v důsledku brexitu zaznamenaly rozsáhlé ztráty. Na oživení akciového trhu se velkou měrou podílí také energetický sektor, který těží z růstu cen ropy, napsala agentura Reuters.

Analytik Ernie Cecilia z investiční společnosti Bryn Mawr Trust upozornil, že na akciovém trhu bude i nadále přetrvávat nejistota. Investoři nicméně doufají, že centrální banky po celém světě pomohou překonat negativní dopady brexitu uvolňováním měnové politiky.

Celosvětově se papírová hodnota akcií a dalších aktiv od pátku do pondělí podle firmy S&P Global snížila o rekordní více než tři biliony dolarů (73,5 bilionu Kč). Z toho zhruba 1,3 bilionu dolarů připadlo na trhy ve Spojených státech.

Na devizovém trhu dolar druhý den za sebou oslaboval vůči britské libře i euru. V závěru obchodování v New Yorku si libra vůči dolaru připisovala 0,7 procenta na 1,3434 USD. V pátek libra zaznamenala nejprudší jednodenní pokles v moderní historii a v pondělí sestoupila až na 31leté minimum 1,3122 USD.

Euro si dnes vůči dolaru připisuje zhruba 0,4 procenta na 1,1105 USD poté, co v pátek sestoupilo až na 1,0909 USD, tedy na nejnižší úroveň za tři a půl měsíce.