Odklad spuštění EET z plánovaného 1. prosince letošního roku o jeden měsíc navrhovala hospodářská komora. Svaz průmyslu a dopravy tento týden uvedl, že Babiš v diskusi s firmami připustil i odložení na 1. února.

"Diskutujeme to v rámci ministerstva, chceme to posoudit, jaké jsou výhody, nevýhody," uvedl dnes Babiš. "Předpokládám, že do konce srpna bychom měli mít jasno," doplnil.

Podle dosavadních plánů by EET měla být v první fázi spuštěna od 1. prosince pro hotely a restaurace. Další firmy se budou zapojovat v následujících měsících. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy.

MF rovněž dosud uvádělo, že v srpnu zřídí kontaktní místo, od září začne podnikatelům přidělovat autorizační údaje k evidenci tržeb a od listopadu zahájí pilotní projekt pro podnikatele, aby si otestovali komunikaci s úřady.

Podle Babiše připadá v úvahu i to, že by se evidence nevztahovala na podnikatele s malým obratem. "Je to stále živé, zatím na to není jasný názor," poznamenal. Opozice už dříve navrhovala, aby se evidence tržeb netýkala podnikatelů s ročními příjmy do jednoho milionu korun. Povinnost evidovat tržby by se pak týkala jen plátců daně z přidané hodnoty.

Vláda si od zavedení EET slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicové opozice nové opatření ostře kritizuje a tvrdí, že EET zlikviduje řadu drobných živnostníků.