Výsledek je v souladu s očekáváním analytiků v anketě agentury Reuters a znamená, že inflace v Německu je nejvyšší od ledna, kdy činila 0,4 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,1 procenta.

Inflace podle německé metodiky činila 0,3 procenta. Hlavní brzdou inflace zůstávají ceny energií, které v červnu klesly o 6,4 procenta. Jejich pokles však zpomalil. Ceny potravin vzrostly o 0,1 procenta a ceny služeb o 1,4 procenta. V obou případech bylo tempo růstu vyšší než v květnu.

"Při pohledu do budoucna by německá inflace měla pokračovat v růstu, protože se bude snižovat tlak na pokles z energetického sektoru," uvedla analytička společnosti Capital Economics Jennifer McKeownová. Ceny by se ale podle ní neměly zvyšovat nijak výrazně, protože tempo růstu mezd je stále poměrné slabé a bude ho nadále brzdit nízká úroveň inflačních očekávání a nejistota ohledně dopadů takzvaného brexitu, tedy vystoupení Británie z EU. Inflace v Německu tak podle ní v nejbližších letech nedosáhne požadovaných dvou procent.

Ve čtvrtek zveřejní statistický úřad Eurostat předběžné údaje o červnové inflaci v eurozóně. Ekonomové čekají nulovou inflaci, zatímco v květnu ceny klesly o 0,1 procenta.

Evropská centrální banka (ECB) se již déle než rok snaží podpořit ekonomiku a inflaci v eurozóně přílivem nových peněz, rekordně nízkými úrokovými sazbami či levnými úvěry finančnímu sektoru. Cílem ECB je mít inflaci v eurozóně těsně pod dvěma procenty, v letošním roce ale banka dosažení tohoto cíle nečeká a doufá, že se alespoň obnoví růst.