"Skutečně nečekám, že by měl brexit v nejbližší době na prodej nějaký vliv," řekl podle agentury Reuters Jonnaert. Brexit, tedy vystoupení Británie z EU, by podle něj neměl mít vliv na prodej v Británii ani na prodej značek nebo výrobců se sídlem na britských ostrovech. Británie je druhým největším automobilovým trhem v Evropě.

Podle britského svazu automobilového průmyslu SMMT měli britští prodejci o víkendu po referendu stejný počet klientů jako před hlasováním. Ředitel SMMT Mike Hawes poznamenal, že tempo růstu prodeje aut v Británii v posledních měsících zpomalilo, trh však zůstává stále silný a sdružení nevidí důvod pro změnu výhledu.

Prodej aut v Británii loni díky dostupným a levným úvěrům vystoupil na rekordních 2,63 milionu vozů. SMMT letos očekává zvýšení počtu registrací nových aut na zhruba 2,7 milionu.

Podle hlavního ekonoma největší americké automobilky General Motors Mustafy Mohatarama by brexit neměl mít žádný výraznější dopad ani na automobilový trh ve Spojených státech. Mohataram dnes rovněž uvedl, že GM by mohla zvýšit výrobu automobilů v Británii, pokud by kurz libry zůstal delší dobu na nízké úrovni.

USA jsou druhým největším automobilovým trhem na světě po Číně. Loni se prodej automobilů v USA zvýšil o téměř šest procent na rekordních 17,47 milionu vozů. Výzkumná společnost LMC Automotive v pátek potvrdila, že v letošním roce očekává nárůst na 17,7 milionu vozů.