"Očekáváme, že nižší hospodářský růst a zvýšená nejistota kvůli budoucím obchodním vztahům mezi Británií a EU povedou k omezenější poptávce po úvěrech, vyšším úvěrovým ztrátám a kolísavějším podmínkám financování na širším trhu pro britské finanční instituce," uvedla v prohlášení výkonná ředitelka v Moody's Laurie Mayersová.

Moody's rovněž snížila výhledy ratingů 12 britských bank a stavebních společností. Jako důvod uvedla menší ziskovost po vítězství odchodu Británie z EU ve čtvrtečním referendu. Negativní výhled ratingu tak mají u Moody's nově mimo jiné bankovní domy Barclays, HSBC a Santander UK.

Vlastní hodnocení úvěrové spolehlivosti Británie snížila Moody's dlouho před začátkem kampaně k referendu, a to na stupeň Aa1. Výhled ratingu v pátek změnila ze stabilního na negativní, což znamená, že může přikročit k dalšímu zhoršení.

Konkurenční ratingové agentury Standard & Poor's (S&P) a Fitch Ratings snížily britský úvěrový rating v pondělí. S&P tak snížila ratingovou známku Británie o dva stupně na úroveň AA. Fitch snížila britský rating o jeden stupeň na AA z AA+.

Úvěrový rating je základním vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je země vnímána. Nejvyšší rating znamená, že jde o špičkového dlužníka, který je zpravidla schopen půjčovat si za velmi nízký úrok.