E-shop levneELEKTRO.cz s miliardovým obratem minulý týden dočasně pozastavil činnost s tím, že mu Finanční správa zablokovala majetek a provozní prostředky v souvislosti s fungováním přenesené daňové povinnosti u DPH, tzv. reverse charge.

"Pokud Finanční správa nedokáže vybrat daně jinak než skrze ručení legitimních podnikatelských subjektů za daňové povinnosti pachatelů podvodů, je to především její selhání," uvedla v tiskové zprávě unie. Toto selhání má podle ní dopady na ekonomiku celého státu, protože může vést až ke zničení mnoha úspěšných firem. Vyjádření Finanční správy ČTK zjišťuje.

"Otázkou je, zda vůbec plátci DPH mají nástroje, prostředky a čas úspěšně zjistit, zda někdo v jejich několikaúrovňovém dodavatelském řetězci neodvedl DPH. Druhou otázkou je, zda takovéto vyšetřování je skutečně úkolem podnikatelských subjektů, nebo zda by je měly provádět státní orgány," uvedl v tiskové zprávě předseda unie Ondřej Lichnovský.

Podle něj stále přetrvává masová neinformovanost firem o tom, že jsou v podstatě ručiteli za daňovou povinnost svých obchodních partnerů. Vyzývá proto Finanční správu, aby co nejdůkladněji adresně informovala všechny plátce DPH o tom, že jim tato povinnost může vzniknout, a také jak rizikové obchody rozpoznat a vyhnout se tak svému zapojení do podvodů.

Finanční správa již minulý týden odmítla, že by byla jakkoliv zodpovědná za přerušení činnosti levneELEKTRO.cz. "Je naprosto a zcela nemožné, aby se jakýkoliv plátce dostal do tak vážných problémů, jak je ve vyjádření společnosti naznačováno, právě kvůli reverse charge," uvedla správa.