Vedle dřívějšího zdražení dálničních známek rakouský správce komunikací zvedl o 50 centů na 11,50 eura poplatek za průjezd po Tauernské dálnici A10. Stejné zvýšení cen motoristy nemine při průjezdu tunely Arlberg a Gleinalm. O 20 centů se zvedla cena za průjezd tunelu Karawanken mezi Slovinskem a Rakouskem. Nově se k platbě za průjezd Pfänderského tunelu (8,80 eura) u švýcarského Bodamského jezera musí pořizovat i rakouská dálniční známka, cesta se tak prodraží. O šest eur na 35 eur podražil průjezd po silnici přes průsmyk Grossglockner.

V zemi Galského kohouta zdražili průjezd tunelem pod horou Mount Blanc o tři eura na 44 eur. Podobně cena vzrostla v tunelu Fréjus na 44,2 eura. Zdražení se nevyhnul ani Eurotunel, kde si řidiči připlatí v průměru 30 eur.

Slovensko nově využívá elektronické dálniční známky. Ty lze na deset dní, měsíc nebo rok koupit na prodejních místech nebo přes internet. Kamerový systém potom vůz sleduje podle registrační značky. Za jízdu po zpoplatněné silnici bez dálniční známky hrozí řidiči pokuta do 500 eur.

V Maďarsku jsou vozidla a jejich platba za použití dálnic kontrolovány za pomoci kamerového systému. Pokud se po nich motorista vydá bez zaplacení elektronické viněty, hrozí mu pokuta 50 eur.

Slovinsko na rozdíl od zbytku Evropy neprodává desetidenní dálniční známky, ale jen na sedm dní. To může zkomplikovat život těm, kteří jedou na týdenní dovolenou. Tento fakt policie kontroluje a pokutuje a postih může vyjít až na 800 eur.

V Bulharsku došlo k prodloužení dálniční sítě a k výraznému zdražení poplatků za průjezd po zpoplatněných komunikacích. Týdenní známka nově vyjde na 15 leva, měsíční na 30 leva.

Při cestách do většiny evropských zemí se musí motoristé připravit i na vyšší ceny pohonných hmot než v ČR. Například v Německu je cena benzinu v přepočtu průměrně vyšší zhruba o sedm korun, na Slovensku o čtyři a v Rakousku o dvě koruny. Naopak o dvě Kč nižší je v Polsku. Vůbec nejdražší benzin ze sledovaných zemí je v Itálii, kde stojí v přepočtu téměř 40 korun. Podle analytiků v létě ceny v ČR i v zahraničí kvůli zdražování ropy dál porostou.