Kombinovaná tržní kapitalizace je podle indexu S&P Broad Market Index nyní téměř 42 bilionů USD.

Burzy od Asie až po Spojené státy v pátek v reakci na takzvaný brexit výrazně oslabovaly. Z indexu miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, například vyplývá, že 400 nejbohatších investorů světa v pátek kvůli propadu trhu přišlo v úhrnu o 127 miliard dolarů.

"Brexit je globálně největším měnovým šokem od roku 2008," uvedl na svém blogu David Beckworth z organizace Mercatus Center, která působí při univerzitě George Masona. "To by mohl být bod zvratu, který změní současné zpomalení globální ekonomiky v roce 2016 v globální recesi," uvedl. Riziko plynoucí z výsledku britského referenda podle něj urychluje zběsilý závod směrem dolů u výnosů aktiv, která jsou obecně považována za bezpečná. Ceny vládních dluhopisů bezpečných zemí po celém světě prudce vzrostly, což tlačí jejich výnosy na historická minima.

Masivní poptávka po bezpečných aktivech také podle Beckwortha překonává nabídku. To znamená, že měny jako je japonský jen či americký dolar, vládní dluhopisy a zlato zřejmě budou pokračovat v růstu.

Ekonom Nouriel Roubini v neděli poznamenal, že odchod Británie z EU by mohl způsobit rozpad celé unie. Podobně se vyjádřil investor George Soros, který napsal, že rozpad EU je prakticky nezvratný.