Pinkas rezignoval 16. června, ve funkci skončí k 31. červenci. "U celní správy nerad končím po 24 letech," řekl serveru. K odchodu ho prý vedla řada důvodů, především rezignace Kašpara. "A pak už to jsou jenom maličkosti. Odchod dvou zástupců, zvýšený zájem o moji osobu a souhra, doufejme, náhod," doplnil. Podrobnosti ale podle Echo24.cz neuvedl.

Ředitel Celní správy ČR Kašpar oznámil v květnu, že ke konci června z čela úřadu odejde ze zdravotních důvodů. Média spekulují, že za rezignací stála i nespokojenost ministerstva financí s prací vedení celníků, hlavně s rychlostí přípravy celníků na nové kompetence spojené s elektronickou evidencí tržeb.

K poslednímu červnu opustí funkci také zástupce generálního ředitele pro výkon Vladimír Štainer. "Důvod je prostý, ztráta motivace. Ano, souvisí to jednoznačně s rezignací pana Kašpara," řekl Echo24.cz. Už začátkem června skončil i dočasný náměstek František Halás, když mu podle správy vypršela doba, po kterou byl do funkce pověřen.

Na místo generálního ředitele bylo na začátku června vypsáno výběrové řízení, funkci chce ministerstvo financí obsadit od září. Do té doby by úřad měla vést dosavadní zástupkyně generálního ředitele a ředitelka odboru Mezinárodního a vztahů k veřejnosti GŘC Holá.