Širší index asijsko-pacifických akcií vyjma Japonska MSCI klesá o 0,6 procenta. Pod tlak se dostaly hlavně společnosti napojené na Británii. Japonský index Nikkei však částečně oživil ze svých pátečních ztrát a roste o 1,9 procenta.

Britská libra klesá k dolaru o více než dvě procenta a obchoduje se za zhruba 1,34 USD. Vzdálila se tak částečně 31letému minimu 1,3228 USD, kam se propadla v pátek. Euro vůči dolaru oslabuje o necelé jedno procento, protože investoři se obávají, že brexit by mohl vyvolat protievropské nálady v EU.

"Věci jsou tak nejisté, že investoři stále nemají jasnou představu o tom, kolik rizikových aktiv musejí prodat," řekla agentuře Reuters Hiroko Iwakiová z Mizuho Securities. Podle ní investoři zatím neprodali vše, co potřebují prodat. "Nebyla bych překvapená, kdybychom viděli další desetiprocentní pokles akcií," dodala.

Mezi nejčastější otázky, které odchod Británie z EU, tzv. brexit, vyvolává je, jak hodně zpomalí ekonomiky Británie a Evropy, jak vyjednají EU a Británie své nové vztahy a jak se evropští vůdci budou snažit podpořit hroutící se EU.

Na trzích v Austrálii a Hongkongu ztrácejí hlavně finanční společnosti, které zřejmě nejvíce postihne brexit a výhled, že Londýn ztratí svůj ceněný "evropský pas".

Šok na trhu částečně zmírnily výsledky španělských voleb, které vyhrála konzervativní vládnoucí Lidová strana. Výsledky zmírnily obavy z další revolty v EU.