"Jedná se o druhý nejúspěšnější výsledek po rekordním roce 2014," komentoval ve výroční zprávě loňské hospodaření jednatel a ředitel společnosti Wanzl Roman Adami. Zhruba 65 procent produkce společnost Wanzl v roce 2015 exportovala.

Růst tržeb Wanzl už několik let vykazuje v průmyslu a logistice, kam dodává přepravní kontejnery, vozíky a paletové nástavce. Motorem růstu je nový podvozek s řízenou nápravou, díky němuž jsou vozíky pro přepravu zboží v továrnách či skladech lépe ovladatelné. Podvozek zkonstruovali odborníci hněvotínského závodu.

Loni hněvotínská továrna vyrobila rekordních 14.000 přepravních kontejnerů pro německou poštu. Speciální kontejnery společnost Wanzl dodává Deutsche Post od závěru roku 2013 a jejich produkce od té doby výrazně roste.

Wanzl v Hněvotíně vyrábí i drátěné polotovary pro výrobu nákupních vozíků či košíků. Část výrobků firma sama kompletuje do finální podoby a zajišťuje montáž a servis výrobků koncernu Wanzl, jako jsou regálové systémy, pokladní boxy či zařízení pro logistiku a průmysl.

V roce 2014 společnost díky novým zakázkám zvýšila tržby meziročně o 40 procent na rekordních 814 milionů. Firma v roce 2014 získala nové zakázky především u odběratelů z výrobního sektoru a vyšší tržby měla také za dodávky obchodníkům.

Pobočka Wanzl pro ČR byla založena v roce 1991 v Olomouci. Firma nejdříve sídlila v pronajatých kancelářích v Olomouci, o pět let později byl v Hněvotíně otevřen i výrobní závod. Později byl rozšířen o další výrobní halu a galvanovnu. Firma nyní zaměstnává zhruba 300 pracovníků a letos investuje více než sto milionů korun do rozšíření svého závodu v Hněvotíně.

Koncern Wanzl je největším producentem nákupních vozíků na světě, ročně jich vyrobí přes tři miliony. Skupina Wanzl zaměstnává asi 4000 pracovníků ve 20 pobočkách i řadě obchodních zastoupení na celém světě a 11 výrobních závodech v Německu, Francii, Číně, USA, Kanadě, Británii a ČR.