Dražbu, která bude zahrnovat 24.518 bitcoinů, uspořádá 20. a 21. června společnost Ernst & Young. Ta uvedla, že bitcoiny "byly zabaveny jako zisk z trestné činnosti". Neposkytla však další podrobnosti. Podle australských médií jde o bitcoiny zabavené v souvislosti s nelegálním prodejem léků.

Bitcoiny se podle Reuters staly populární mezi zločinci, protože transakce v této měně jsou anonymní a nevyžadují účast žádné oficiální instituce. Spojené státy v minulých dvou letech prodaly v dražbách přes 170.000 bitcoinů zabavených po zavření internetového portálu Silk Road (Hedvábná cesta), na kterém se obchodovalo s drogami, zbraněmi a dalším nezákonným zbožím.

Kybernetická měna bitcoin vznikla v roce 2009. Je navržena tak, aby ji nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Kybernetické mince "razí" síť počítačů se specializovaným softwarem. Ten je naprogramován tak, aby uvolňoval nové mince stabilním tempem, které se ale postupně zpomaluje.

Během minulého týdne se hodnota jednoho bitcoinu vyšplhala až na 530 amerických dolarů (zhruba 18.850 Kč), tedy na nejvyšší úroveň od srpna 2014. Celková hodnota všech bitcoinů v oběhu se podle Reuters v současnosti pohybuje kolem osmi miliard USD (téměř 200 miliard Kč).