Globální poptávka se podle sdružení v dubnu meziročně zvýšila o 4,6 procenta, v samotné Evropě činil růst pouze 1,9 procenta. "Negativní dopady teroristických útoků v Bruselu budou pravděpodobně krátkodobé," uvedl generální ředitel IATA Tony Tyler. Upozornil nicméně, že dlouhodobější vyhlídky pro poptávku zastiňuje nepříznivý stav světové ekonomiky.

Nejistotu mezi aerolinkami vyvolávají rovněž letošní prezidentské volby ve Spojených státech a britské referendum o setrvání v Evropské unii. Někteří letečtí přepravci již varovali, že odchod Británie z EU by mohl poškodit poptávku po cestování.

Aerolinky sice nadále těží z nižších cen ropy, současně však čelí tlaku na snižování cen letenek. Začátkem letošního roku letenky podle IATA zlevnily zhruba o čtyři procenta a očekává se další pokles jejich cen, napsala agentura Reuters.

IATA zastupuje zhruba 260 aerolinek, které se na celosvětovém objemu letecké přepravy podílejí více než čtyřmi pětinami. Ve středu začne v Dublinu třídenní výroční zasedání IATA, na kterém sdružení mimo jiné představí aktualizovaný odhad letošních zisků leteckých společností. Dosavadní prognóza předpokládá, že zisky aerolinek letos stoupnou o deset procent na rekordních 36,3 miliardy dolarů (880 miliard Kč).