Za vyššími náklady stojí rozsáhlé úrokové platby u třicetiletých dluhopisů, které vláda v souvislosti se záchrannou bankovního sektoru vydala koncem roku 2008. Úroky z těchto dluhopisů v dřívějších odhadech nákladů na pomoc bankám nebyly zahrnuty. Podle centrální banky přitom do roku 2039 dosáhnou 163 miliard dánských korun (DKK;téměř 600 miliard Kč). Ročně to představuje kolem 5,6 miliardy DKK, což odpovídá zhruba 3000 DKK (téměř 11.000 Kč) na každou dánskou domácnost.

Údaje centrální banky by mohly dostat pod tlak vládnoucí Liberální stranu Venstre, která byla u moci rovněž v roce 2008. "Je pro nás překvapením, že by tyto cenné papíry měly mít tak rozsáhlé důsledky pro státní finance. Obrátíme se kvůli této záležitosti na ministra financí," uvedl finanční mluvčí opoziční sociální demokracie Benny Engelbrecht.

Ministerstvo pro podnikání a růst v březnu uvedlo, že stát na opatřeních na podporu bankovního sektoru doposud vydělal kolem 18 miliard DKK. Údaje ministerstva však nezahrnovaly náklady spojené s úroky u vydaných dluhopisů, napsala agentura Reuters.

pmh šeb