Ministr financí Andrej Babiš (ANO) námitky, že jeho úřad novou pravomocí kvůli jeho obecné formulaci dostane možnost zakázat jakékoli webové stránky, označil za liché. "Skutečně se nejedná o cenzuru internetu," prohlásil.

Zákon, který nyní posoudí prezident, uloží povinnost poskytovatelům připojení k internetu na území Česka zamezit přístupu na internetové stránky, které Babišovo ministerstvo bude mít na seznamu nepovolených internetových her. Ministr připomenul, že takovéto opatření má ve svých právních řádech 18 z 27 členských států Evropské unie. Bez něj by se podle Babiše zákon stal bezzubým, neboť každá druhá sázka na internetu je nelegální.

"V případě, že by nebyly upraveny efektivní nástroje pro blokování nelegálních internetových provozovatelů, tak by mohl poklesnout výnos daně z hazardních her až o 700 milionů korun ročně," varoval ministr.

Zejména ODS přesto chtěla tuto pravomoc ministerstvu odebrat, Libor Michálek (za Piráty) ji chtěl delegovat na soudy. To ale ministerstvo odmítlo kvůli zdlouhavosti procesu. Na soudy by se mohli obrátit poskytovatelé internetových služeb.

Jitka Seitlová (za SZ) se neprosadila s návrhem, aby nebylo nutné blokovat jednotlivé stránky, ale celé internetové domény. Podle zástupců poskytovatelů internetu by to pro ně bylo levnější kvůli menší technické náročnosti. V opačném případě by prý poskytovatelé museli promítnout až miliardové náklady do cen pro koncové uživatele.

Norma má zavést také opatření proti patologickému hráčství. Prostřednictvím rejstříku budou mít hazard zakázaný například lidé, kteří pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi. Zákon také umožní zaměstnancům Celní správy vstupovat do heren, kontrolovat je a vymáhat sankce.

Povolování hazardních her bude nově dvoustupňové. Ministerstvo financí bude zajišťovat základní povolení ověřující způsobilost žadatele a splnění všech odborných a technologických požadavků, ale povolení k umístění herního prostoru bude ve výhradní pravomoci příslušné obce.

Zákonem bude zrušena možnost uplatnit dary Českému olympijskému výboru jako slevu na dani. Financování sportu prostřednictvím slevy na dani je nesystémové, zdůvodnil změnu Babiš. Místo toho se počítá se zvýšením výdajů státního rozpočtu na sport na šest miliard korun, dodal.