Soubor pravidel, na kterém od loňského července pracovali zástupci 21 centrálních bank předních světových ekonomik, je součástí odpovědi na obvinění z manipulací na trhu a zneužití důvěrných informací klientů. Sedm předních světových bank kvůli tomu dostalo loni na konci mezinárodního vyšetřování pokuty úhrnem za zhruba deset miliard dolarů (241 miliard Kč)

Dokument vznikl na základě několika regionálních souborů pravidel, které se využívaly dříve. Podrobně se věnuje především tomu, jak mají banky nakládat s příkazy klientů, nebo tomu, co si účastníci trhů mohou, či naopak nesmějí říkat mezi sebou.

Některé otázky v něm ale zůstávají nedořešené. V průběhu následujícího roku by se tak mělo například pracovat na tom, kdo bude na dodržování pravidel dohlížet. Rovněž otázka vysokorychlostního elektronického obchodování, které v posledním desetiletí pozměnilo tvář celého sektoru, by se měla řešit později.

"Devizový sektor zaznamenal nedostatek důvěry," uvedl asistent guvernéra australské centrální banky Guy Debelle, který panelu expertů připravujících nový kodex předsedal. "Trh musí tuto důvěru obnovit," uvedl podle Reuters.

Jedna ze sledovaných afér na měnovém trhu se točila kolem obvinění, že skupiny obchodníků, kteří spolu komunikovali na speciálním chatu, si vyměňovali citlivé informace o měnách, které ovlivňují výši klíčové úrokové sazby označované jako londýnský fixing. Desítky obchodníků poté dostaly výpověď.

Následný strach hovořit o dění na trhu bez zábran ale podle některých názorů způsobil, že se zvýšilo riziko obchodování na devizovém trhu. Zároveň prý vymizela chuť k některým spekulativním transakcím, díky kterým se trh dokázal snáze vypořádat s velkými obchodními příkazy, aniž by to způsobilo prudký cenový výkyv.

Pracovní skupina, která první část pravidel sestavila, působí pod záštitou Výboru pro trhy, fungujícího v rámci Banky pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS). Úplný etický kodex a mechanismy jeho dodržování budou zveřejněny příští rok v květnu, informovala banka v prohlášení.