Za uplynulých 25 let vedl ÚOHS téměř 500 řízení týkajících se kartelových dohod, zabýval se 180 případy zneužití dominance a posoudil přes 1750 fúzí. Uložil při tom v prvním stupni pokuty přesahující 7,5 miliardy korun. Místopředseda ÚOHS Hynek Brom dnes uvedl, že pokuty, které ÚOHS ukládá, jsou v členských státech Evropské unie jedny z nejnižších. Bude podle něj nutné zjistit, zda je jejich výše adekvátní, a případně přesvědčit soudy, které o nich následně rozhodují, že výše pokut není pro firmy likvidační.

Řadu velkých případů ÚOHS před soudy neobhájil. Týkalo se to například velkého kartelu strojírenských firem, který pokutovala i Evropská komise, údajného kartelu stavebních spořitelen nebo nakonec neprokázaného kartelu čerpacích stanic. Podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského je ale ÚOHS u soudů úspěšný. Vyplývá to prý z judikatury Ústavního soudu. "Rozhodnutí ÚOHS jsou kvalitní, přesvědčivá a i notoričtí sudiči tuší, že by bylo beznadějné jim odporovat," uvedl dnes Rychetský.

Rafaj vede ÚOHS sedm let. Za tu dobu se úřad na kartely v zakázkách zaměřuje. Letos uložil dosud největší pokutu 1,66 miliardy stavebním firmám. Mezi pokutovanými společnostmi jsou i velcí hráči jako Eurovia, Strabag nebo Skanska. Případ bude nyní řešit Krajský soud v Brně.

Rafaj dnes řekl, že úřad potrestal i několik menších kartelů a celou řadu řízení "má v běhu". "Jsem přesvědčen, že v našem boji proti bid riggingu (kartely u zakázek) jsme na správné cestě," uvedl. Podle něj ale "nejen pokutami je živ člověk". S tím souvisí snaha úřadu proškolovat zástupce měst a obcí, aby kartel ve svých zakázkách rozeznali. "Proškolili jsme tímto způsobem přes 1700 zadavatelů a výsledky jsou hmatatelné, především v kvalitě podnětů," uvedl Rafaj. Úřad se bude podle něj také zaměřovat na digitální trhy, u kterých se zatím hledají cesty, jak je z pohledu soutěžní politiky uchopit.

Podle Rafaje kartely ve veřejných zakázkách zvedají jejich cenu o 20 až 30 procent. Prokázal to i případ odpadových firem s pokutou kolem 100 milionů korun, kde podle ÚOHS účastníci kartelu zvedali cenu o 32 procent. Nižší a konkurenční cena je podle Rafaje také tím nejhmatatelnějším výsledkem činnosti úřadu, kterou rozpozná i laik.

ÚOHS pod různými názvy funguje v českém prostředí od června 1991. Původně dohlížel jen na hospodářskou soutěž. Od roku 1995 má na starosti i veřejné zakázky, od roku 2000 veřejnou podporu a v posledních šesti letech i významnou tržní sílu. Posledně jmenovaný zákon - o významné tržní síle, u jehož zrodu stál Rataj ještě jako poslanec, je podle odborníků problematickou normou. Do jeho posuzování nedávno zasáhl i Krajský soud v Brně, který zrušil pokutu 22 milionů korun pro Kaufland. Loni v této oblasti ÚOHS zahájil jen tři správní řízení. Oproti tomu v zakázkách jich bylo 803.

ÚOHS byl v posledních letech kritizován za překračování lhůt v řízeních. Rafaj dnes zopakoval, že lhůty zkrátí. Podle něj z letos zahájených případů v zakázkách nebyla překročena 60denní lhůta pro vydání rozhodnutí ani jednou.