"Jsme rádi, že můžeme opětovně ocenit zodpovědnou práci, kterou naši zaměstnanci dlouhodobě odvádějí pro naše zákazníky. Tato investice odráží i zlepšené výsledky naší společnosti v průběhu posledních dvanácti měsíců," uvedl šéf českých prodejen Tesco Martin Beháň.

Zaměstnancům supermarketů Billa se letos zvýšily mzdy v průměru o čtyři procenta. Obchodní řetězec Albert se na začátku roku dohodl s odbory na zvýšení platů všem zaměstnancům o tři procenta.

Tesco v České republice ve finančním roce 2014/2015 vykázalo ztrátu 3,9 miliardy korun. Tržby řetězce stouply o 1,1 procenta na 41,7 miliardy Kč. Hospodářské výsledky podle společnosti zahrnují mimořádné odpisy majetku.

Tesco loni zavedlo jednotný řídicí tým pro oblast střední Evropy. Prodejny v Česku, na Slovensku, v Maďarsku a Polsku tak mají vedení v Praze. Obchodní řetězec na začátku roku vyčlenil do samostatných společností pět svých nákupních center a pozemky v ČR. Připravuje je tak zřejmě k prodeji, obchody v nich ale bude provozovat dál.

Britský řetězec Tesco vstoupil na český trh v roce 1996, nyní provozuje přes 200 obchodů a zaměstnává v ČR téměř 14.000 lidí. Tesco je největší maloobchodní společností v Británii a třetím největší maloobchodní prodejce na světě.

Průměrná mzda v Česku v loňském 4. čtvrtletí podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně stoupla o 1046 korun na 28.152 korun, tedy o 3,9 procenta. Šlo o nejrychlejší nominální růst od roku 2009.