Ghizzoni, který stojí v čele podniku od roku 2010, čelí rostoucí kritice ze strany akcionářů kvůli propadu ceny akcií a kvůli slabé ziskovosti banky, zejména ve srovnání s hlavním domácím konkurentem Intesa Sanpaolo. Ghizzoniho rezignace se na dnešním zasedání rady podle médií všeobecně čekala.

"Správní rada UniCredit a Federico Ghizzoni uznali, že situace je nyní taková, že je čas na změnu v čele skupiny," uvádí se ve sdělení banky.

Mezi kandidáty na nového šéfa UniCredit jsou zmiňováni bývalý manažer francouzské banky Société Générale Jean-Pierre Mustier, hlava divize investičního bankovnictví švýcarské UBS Andrea Orcel, šéf milánského ústavu Mediobanca Alberto Nagel a ředitel italské pobočky americké banky Merrill Lynch Marco Morelli. Podle bankéřů bude muset nový generální ředitel UniCredit podniknout restrukturalizaci zahraničních aktivit banky a další kroky, včetně rekapitalizace.

UniCredit se v zahraničí výrazně angažuje zejména v zemích střední a východní Evropy, včetně České republiky. Působit na českém trhu začala v listopadu 2007, její tuzemská pobočka vznikla spojením finančního ústavu HVB Bank a Živnostenské banky.

Čistý zisk UniCredit se v letošním prvním čtvrtletí propadl o více než pětinu na 406 milionů eur (zhruba 11 miliard Kč). K poklesu zisku přispěly náklady na restrukturalizaci aktivit v Itálii a Rakousku.