Rybí maso má chránit před vysušením tenká vrstva ledu na povrchu, tzv. glazura. U vietnamského pangasia výrobce na obalu přiznal obsah deseti procent vody v glazuře, výrobek ji však obsahoval 40 procent. "Jinými slovy namísto deklarovaných 15 gramů bílkovin ve 100 gramů jich výrobek obsahoval pouze deset gramů," uvedl Pejchal. Zásilku veterináři zastavili ještě před uvolněním na trh. Zboží dováželo Animalco z koncernu Agrofert ministra financí Andreje Babiše.

Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky šlo o dodatečnou veterinární zpětnou kontrolu. Výrobky podle něj byly v dubnu stažené z tržní sítě. "Naše společnost je v tomto případě pouze dovozcem a distributorem zboží vyrobeného ve Vietnamu. Hodnoty uvedené na výrobku deklaruje výrobce. Tím je náš dlouholetý a ověřený dodavatel, u kterého jsme v minulosti vykonali také audit osobně na místě. Z toho důvodu se nám naměřené hodnoty zdají podivné," řekl Hanzelka. Firma s dodavatelem vzniklou situaci již několik měsíců řeší a žádný výrobek tohoto typu od něj na trh prozatím neuvádí.

U filé z Polska obsahoval výrobek místo deklarovaných 66 procent pouze 55,9 procent masa. Z osmi závadných tun již opustila sklady přibližně desetina nákladu, zboží se stahuje z trhu. Zákazníci mohou zboží s popisem Filé porce obalované 50 x 150 g z Polska s dobou trvanlivosti do 31. srpna 2017 a s dovozcem MD logistika vrátit v místě prodeje.

Nyní musí dovozci ohlásit, jakým způsobem budou závady řešené. "Pokud se nerozhodne ve stanovené lhůtě, nařídí krajská veterinární správa vrácení nebo likvidaci," dodal Pejchal.

Na to, že se v obchodech vyskytuje nezvykle velké množství mražených ryb, které obsahují výrazně více vody, než deklarují výrobci na obalu, upozornila v minulém týdnu i Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Příkladem byla aljašská treska v Makru. Makro v reakci uvedlo, že řetězec již klamavě označené výrobky stáhl z prodeje. Inspekce se hodlá tomuto sortimentu věnovat v následujících měsících intenzivněji.

"Za posledních šest měsíců jde o šest závažných zjištění, což je nezvykle hodně. Řada výrobců nahrazuje až 50 procent rybího masa vodou či jinými složkami a dopouští se klamání spotřebitele. Běžně se tyto ryby objevují i v nabídce velkých řetězců," řekl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Dnes inspekce zakázala prodej další šarže mraženého rybího výrobku z dovozu pro falšování údajů o obsahu masa na etiketě. Jde o rybu Pangasius, kterou prodávala společnost AHOLD Czech Republic, a.s. Laboratorní analýza stanovila obsah masa ve výrobku jen na 38,5 procenta, informace z obalu byla jiná a uváděla spotřebitele v omyl. SZPI nařídila prodejci, aby neprodleně stáhl šarži z tržní sítě a zahájí řízení o uložení pokuty.