Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,45 procenta a uzavřel na 17.740,5 bodu. Širší index S&P 500 přidal 0,32 procenta na 2057,18 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl o 0,40 procenta na 4736,16 bodu.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že ekonomika USA vytvořila v dubnu zhruba 160.000 nových pracovních míst, podstatně méně, než se čekalo, a nejméně za sedm měsíců. Míra nezaměstnanosti zůstala na březnových pěti procentech.

"Měl jsem za to, že celkově je to dobré. Z hlediska celkové poptávky po práci to je podstatně lepší, hlavní sledované číslo ale kleslo a reakce na to byla bezmyšlenkovitá," uvedl podle agentury Reuters analytik Brad McMillan ze společnosti Commonwealth Financial.

Světové ceny ropy po zprávě o slabém přírůstku pracovních míst v USA oživily ze ztrát, což pomohlo k růstu akciím v energetice.

Za celý tento týden však zájem investorů o rizikovější obchody opadl kvůli nejednoznačným ekonomickým datům a zpomalující světové ekonomice. Dow Jones za celý týden ztratil 0,2 procenta, S&P 500 odepsal 0,4 procenta a index Nasdaq klesl o 0,8 procenta.

Na devizovém trhu dolar zastavil pokles a rostl ke koši ostatních předních měn. Pomohlo mu vyjádření šéfa newyorského Fedu Williama Dudleyho, podle něhož je rozumné očekávat v USA letos dvojí zvýšení úrokových sazeb.

Dolarový index ke koši rostl o 0,1 procenta na 93,857 bodu poté, co během dne ztrácel až 0,6 procenta. Euro k dolaru se před koncem newyorského obchodování pohybovalo bez výraznějších změn na 1,1398 USD.