Hvězdné výsledky Macquarie přicházejí v době, kdy tři ze čtyř největších australských bank oznámily, že jejich zisky rostly pomaleji a sníží, případně nezmění dividendu. Macquarie zvýší dividendu za loňský rok o 21 procent na čtyři AUD za akcii, napsala agentura Reuters.

"Macquarie zůstává v dobré pozici, aby vykázala ve střednědobém období vynikající výkon," uvedl v prohlášení generální ředitel Nicholas Moore. Jeho plat za loňský rok dosáhl 18,2 milionu AUD, což z něj dělá jednoho z nejlépe placených ředitelů v zemi.

Zahraniční aktivity mají na celkovém zisku banky podíl zhruba 70 procent. Banka v době slabého australského dolaru těžila také z akvizice leteckého portfolia od leasingové firmy AWAS Capital.

Zisk Macquarie, která je také největším světovým správcem infrastrukturního fondu, se od roku 2012 více než ztrojnásobil ze 730 milionů AUD. Nyní však banka začíná čelit problémovým podmínkám na trhu, které ovlivňují její cyklické aktivity, jako obchodování a poradenství. Na hospodaření by mohlo mít negativní dopad také posilovaní domácí měny. Proto banka v letošním roce očekává spíše stagnaci zisku.