Společnost Liberty House již dříve signalizovala, že se o britské aktivity firmy Tata Steel zajímá. "Můžeme potvrdit, že dnes společnosti Tata Steel předložíme návrh," řekla ráno mluvčí podniku.

Tata Steel koncem března oznámila, že hodlá prodat veškeré své aktivity v Británii. To vyvolalo obavy z ohrožení zhruba 15.000 pracovních míst a vedlo ke kritice vlády Davida Camerona.

Britská vláda poté uvedla, že případné kupce je připravena podpořit stovkami milionů liber. Dodala, že v rámci této podpory by mohla v britských aktivitách firmy Tata Steel získat čtvrtinový podíl.

Britské ministerstvo obchodu a podnikání dnes oznámilo, že ministr Sajid Javid odložil významnou obchodní cestu do Íránu, aby se mohl soustředit na problémy britského ocelářského průmyslu.

Británie je zemí, na kterou tvrdě dopadá krize evropského ocelářského sektoru - ta je hlavně důsledkem nadprodukce a levného dovozu z Číny. Britské hutě mají navíc jedny z nejvyšších nákladů na energii na světě, což je důsledek série daní a poplatků na podporu obnovitelných zdrojů. Britské firmy mimo jiné musí platit vysoké daně z nemovitostí, které jsou desetkrát vyšší než v jiných zemích EU. Jen loni v ocelářském sektoru v Británii zanikly tisíce pracovních míst.