Mezi největší věřitele OKD, kteří mají u firmy pohledávky z běžných obchodních závazků, patří podle insolvenčního návrhu dopravní společnost Advanced World Transport (AWT), které OKD dluží přes 110 milionů korun, z toho téměř 31 milionů po lhůtě splatnosti. Mezi věřiteli jsou polské dodavatelské firmy Kopex Machinery, Famur a Eickhoff Polonia, které mají pohledávky celkem za více než 130 milionů korun, z toho asi třetinu po splatnosti, nebo místní firmy TRANSL, Minova Bohemia či OKD, HBZS (Hlavní báňská záchranná stanice).

OKD v insolvenčním návrhu spojeném s návrhem na reorganizaci uvádí, že podle interních propočtů by výše závazků týkajících se útlumu hornické činnosti dosáhla dalších přibližně 5,75 miliardy korun. Z toho by přibližně 3,77 miliardy korun činily sociální náklady a 1,98 miliardy náklady na technickou likvidaci dolů.

Těžební společnost v návrhu uvedla, že není v platební neschopnosti, ale nachází se v situaci, která by mohla být pokládána za hraniční. "Pro případ, že by se insolvenční soud neztotožnil s názorem dlužníka ohledně jeho úpadkové situace, se dlužník domáhá prohlášení úpadku z důvodu hrozícího úpadku," uvádí se v insolvenčním návrhu.

Mluvčí krajského soudu Lucie Olšarová ČTK řekla, že soud by o návrhu mohl rozhodnout během několika dní, ale i za několik týdnů. "Soud nejdříve posuzuje, jestli návrh splňuje formální náležitosti. Návrh může i odmítnout. Pokud jsou formální náležitosti splněny, pak soud posuzuje návrh věcně. Rozhoduje se většinou rychle," řekla Olšarová.

Analytik Petr Hlinomaz dnes ČTK řekl, že návrh řešení úpadku formou reorganizace naznačuje, že největší věřitelé a akcionáři OKD, respektive mateřské New World Resources nechtějí přijít o možnost mít vliv ve společnosti, čehož by je zbavilo řešení cestou konkurzu. "Současně ale může indikovat, že funkční OKD, byť v omezenějším režimu, má větší hodnotu, než kdyby se rozprodávalo po kouscích," uvedl. "Je to taková naděje. Útlum, který je s velkou pravděpodobností nevyhnutelný, tím pádem může být pomalejší," dodal.

V případě, že soud pošle firmu do úpadku, následně rozhoduje o způsobu, jakým se tento úpadek bude řešit. To může trvat týdny. Možnosti jsou dvě: buďto šetrnější reorganizace, nebo konkurz, při němž má konkurzní správce za úkol zpeněžit, co jde, aby uspokojil co nejvíce nároků věřitelů. Při povolené reorganizaci by věřitelský výbor schvaloval plán předložený dlužníkem a následně by se postupovalo podle tohoto plánu.