"Očekáváme meziročně výrazný pokles čistého zisku Komerční banky o 24 procent na 2,641 miliardy Kč. Hlavním důvodem tohoto propadu je především zaúčtování odhadovaných celoročních nákladů na Fond pojištění vkladů a fond na záchranu bank do prvního kvartálu," řekl ČTK analytik J&T Banky Milan Lávička.

Čistý zisk Komerční banky za první kvartál 2016 dosáhne podle projekce Fio Banky 2,72 miliardy Kč, což by znamenalo v meziročním porovnání jeho propad o 21 procent. Odhadovaný meziroční nárůst provozních nákladů KB o 19 procent je založen na předpokladu zaúčtování celoročního příspěvku do Fondu pojištění vkladů a Fondu na řešení krize.

Analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka odhadl čistý zisk za první čtvrtletí na 2,64 miliardy Kč. "Tentokrát lze možná očekávat větší rozptyl v analytických odhadech, protože analytici musí zohlednit některé změny v účtování odvodů do Fondu na řešení krize a Fondu pojištění vkladů, což změní proporce mezi výnosovými a nákladovými položkami, upozornil analytik Petr Hlinomaz.

Hlavním majitelem banky je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta. Na pražské burze dnes v poledne akcie KB oslabily o jedno procento na 4799 Kč.