"Zaměstnance do výroby budeme nabírat až potom. Nabírání už si budou řídit noví vedoucí pracovníci podle svých požadavků," řekl Leixner. V Mošnově budou první zaměstnanci působit v připraveném komplexu stavebních buněk.

Výstavba továrny zatím podle Leixnera odpovídá plánu. Na místě už stojí sloupy železobetonové konstrukce, ta se následně bude zastřešovat. "Počasí nás nezbrzdilo. Jen asi týden byl sníh nebo vítr, kdy se nemohlo stavět, protože se nedaly používat jeřáby," řekl manažer.

První dělníci do výroby, které bude podnik nabírat do léta, se budou zaškolovat v továrně Hyundai Mobis v nedalekých Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Firma by chtěla mít do léta alespoň 120 nových lidí. Bude hledat hlavně technicky zaměřené lidi se zkušenostmi, místa ale mohou získat i čerství absolventi škol.

Dodatkem k investiční smlouvě se společností Hyundai Mobis se dnes zabývali ostravští zastupitelé. Město původně předpokládalo, že jihokorejskému investorovi prodá pozemky pro stavbu továrny za symbolickou cenu, což se ale později ukázalo jako nemožné, protože s takovým rozsahem podpory nesouhlasila Evropská komise. Město se tak nakonec se společností dohodlo na tom, že za pozemky zaplatí zhruba 69 milionů korun a stát jí tuto investici bude kompenzovat. "Aby to bylo možné zúřadovat, bylo třeba uzavřít právě dodatek k investiční smlouvě," uvedl primátor Tomáš Macura (ANO).

Město by mělo peníze za pozemky získat od společnosti už na jaře letošního roku. Původně je měla společnost zaplatit ve třech splátkách do roku 2017, podporu od státu ale dostane až po zaplacení pozemků, což podle primátora celý proces splacení urychlí.

Závod bude vyrábět světlomety pro automobilky Hyundai v Nošovicích a Kia ve slovenské Žilině. Vedle více než 900 pracovních míst na místě by díky nové továrně měly vzniknout další stovky pozic u subdodavatelských firem.