"Česká ekonomika beze sporu v roce 2015 překvapila velmi pozitivně, přičemž důležitou roli sehrály evropské fondy," uvedl hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Ze zemí hospodářsky vyspělého světa Českou republiku podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy loni konzistentně, čtvrtletí po čtvrtletí, překonávala dynamikou svého růstu pouze hrstka zemí. Kromě Irska a Lucemburska to podle něj bylytaké Čína, Indie a Indonésie.

"Na loňském růstu se z významné části podepsaly faktory přechodného rázu. Dočerpávání prostředků z fondů Evropské unie podpořilo investiční činnost. Meziroční pokles cen ropy na světových trzích pak zapříčinil, že firmy i jednotlivci měli v porovnání s rokem 2014 více volných prostředků k jiným výdajům, než jsou pohonné hmoty," uvedl.

Do celoročního růstu ekonomiky se rovněž podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška promítlo zvýšené čerpání fondů EU. Druhým klíčovým faktorem bylo zrychlení růstu disponibilních příjmů domácností díky růstu zaměstnanosti a platů a stagnaci cen.

"Pokud bychom jednorázové faktory z růstu HDP očistili, ekonomika by v minulém roce rostla mezi 2,5 až třemi procenty," odhadl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. To odpovídá růstu, který čeká pro letošní rok.

"HDP v posledním čtvrtletí pak bylo taženo hlavně domácí spotřebou a investicemi. Negativní příspěvek čekáme od zásob. Celkově podle nás HDP vzrostlo o 0,4 procenta mezičtvrtletně, což znamená zvýšení o 4,7 procenta meziročně," uvedl analytik Komerční banky Viktor Zeisel.