"Potřebujeme minimálně 20 nových dělníků na rozšíření výroby," řekl Gregořica. Firma podle něj bude rozšiřovat objem výroby, ale chystá i novinky. Pro letošní a příští rok připravuje vysoce sofistikované produkty pro jachting, lodní dopravu i vysokopevnostní lana z nových materiálů pro průmysl. "Budeme investovat v letošním roce asi 50 milionů korun," řekl ředitel.

Úspěch firmy podle něj závisí na tom, jak je stabilní a jestli je dlouhodobě růstová. "A to Lanex bezesporu je, protože kromě krizových roků 2008 - 2009 jsme nepoznali rok, kdy bychom šli obratově dolů," řekl Gregořica.

V Bolaticích podnik zaměstnává přes 350 lidí, jejichž průměrný plat je 22.000 korun. Má ale stále větší problém sehnat nové zaměstnance. Je to i proto, že pracovníky nabírá hodně firem. "Zcela se mění přístup nové generace k práci. Mnozí to zkouší na krátkou dobu, odchází. My potřebujeme pracovníky, kteří získají nějakou odbornost a tu rozvíjí, protože to není věc pásové výroby, kdy se to člověk naučí za tři týdny, ale trvá to," řekl Gregořica. Lanex bere vyučené dělníky jakéhokoli typu, kteří se podle ředitele odbornosti naučí po čtyřech nebo pěti měsících. Na technické pozice by se hodili absolventi textilních škol, jenže těch se v Česku nedostává.

Lanex vyrábí produkty z různých oborů technického textilu, od vysokopevných polypropylenových vláken, přes vlákna pro umělé trávníky, lodní lana až po lana horolezecká a záchranná. Exportuje do více než 80 zemí. Včetně dceřiných společností v Polsku a Rusku má přes 400 zaměstnanců. Téměř 130 lidí zaměstnává sesterská firma Singing Rock, která produkuje vybavení pro horolezce, hasiče a záchranáře. Většinovým vlastníkem obou společností je český podnikatel Rudolf Bochenek.

Gregořica postoupil do celostátního finále, které se bude konat 1. března v Praze. Vítěz z Česka se zúčastní světového finále, které se uskuteční 7. až 12. června v Monte Carlu. Soutěž pořádá poradenská firma EY (dříve Ernst & Young) ve světě od roku 1986.

Loni v Moravskoslezském kraji zvítězil majitel firmy Marlenka international vyrábějící medové dorty Gevorg Avetisyan, který tak obhájil své předloňské vítězství. Celostátním vítězem se stal majitel holdingu Koh-i-noor Vlastislav Bříza. V kraji se letos soutěž konala pojedenácté, v celém Česku pošestnácté.