Vývoz se v prosinci zvýšil meziročně o 5,2 procenta na 249,3 miliardy korun. Import vzrostl o 2,6 procenta na 248,8 miliardy Kč.

Obchod s členskými zeměmi Evropské unie vykázal v prosinci přebytek 37,4 miliardy korun, což je meziročně o 8,2 miliardy korun více. Schodek obchodu se státy mimo EU se naopak prohloubil o 0,7 miliardy na 34,1 miliardy korun.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Pavla Sobíška si na rozdíl od průmyslové výroby udržel zahraniční obchod slušné tempo až do konce roku. "Pokud jsme někde zaregistrovali zpomalení, bylo to jen na straně dovozu strojírenských výrobků a týkalo se to jen podniků registrovaných v tuzemsku. Závěrečný loňský finiš exportérů tak zajistil, že celoroční přebytek opět dosáhl rekordních hodnot, když překonal skutečnost roku 2014 o tři mliardy, resp. čtyři miliardy Kč," uvedl.

Daniela Milučká z Raiffeisenbank dodala, že výsledky zahraničního obchodu byly loni dosud nejlepší. "V roce 2015 extrémně nízká cena ropy, výborné podnikatelské podmínky a pozitivní trend průmyslové výroby napomohly českému zahraničnímu obchodu k novému rekordnímu přebytku," sdělila analytička.

Prosincový výsledek byl příznivě ovlivněn zejména meziročním poklesem schodku obchodu s minerálními palivy o 5,2 miliardy korun a růstem přebytku obchodu se stroji a dopravními prostředky o 4,4 miliardy korun. Pomohl mu také růst přebytku obchodu s průmyslovým spotřebním zbožím a nápoji a tabákem.

Naopak negativní vliv na prosincovou bilanci mělo prohloubení deficitu bilance polotovarů a materiálů o 2,5 miliardy korun, chemických výrobků o 2,2 miliardy a potravin a živých zvířat o půl miliardy korun.

Národní pojetí zahraničního obchodu vypovídá o vývozní a dovozní výkonnosti české ekonomiky, tedy i o obchodní bilanci zahraničního obchodu ČR. Sleduje skutečný obchod se mezi českými a zahraničními subjekty. Naproti tomu přeshraniční pojetí zahraničního obchodu vypovídá o fyzickém pohybu zboží přes hranice bez ohledu na to, zda se uskuteční obchod mezi českými a zahraničními subjekty.