Česká města hrají ve střední Evropě v odvětví sdílených služeb podle ABSL nejvyšší ligu. "Segment sdílených podnikových služeb v ČR roste rychleji než v ostatních zemích regionu střední Evropy, který po Asii převzal vedoucí postavení v outsourcingu podnikových procesů. Růst v ČR je tak rychlejší než například v Indii, která byla dosud synonymem tohoto typu služeb," uvedl prezident ABSL Ota Kulhánek.

Důvod velké obliby střední Evropy je dán tím, že společnosti působící v Evropě hledají lokality, které jsou blíže jejich domovské zemi a disponují pracovní silou s náležitou jazykovou vybaveností a dalšími schopnostmi nezbytnými pro jejich evropské provozy. Vynikající reputaci si nejen v rámci střední Evropy, ale i celého světa vydobyla česká města. Praha se dostala na 15. místo celosvětového žebříčku společnosti Tholons Top 100 outsourcingových destinací v roce 2015, Brno je na 25. příčce.

Firmy s pomocí tohoto modelu provozu podnikových služeb šetří podle průzkumu až 30 procent nákladů. Nejvíce center provozovaných v ČR pochází od amerických společností (31 procent). Největšími evropskými investory pak jsou německé společnosti (12 procent), a to jak z hlediska počtu center vybudovaných v Česku, tak i z hlediska počtu pracovních míst. Další země jsou zastoupeny nižším podílem, například Švýcarsko devíti procenty, Belgie, Irsko a Velká Británie po šesti procentech.

Nyní funguje v Česku přes 180 center sdílených podnikových služeb. Na 64 procent z nich plánuje v příštích dvou letech rozšířit své obchodní aktivity. Rozšíření předpokládá 83 procent společností zaměstnávajících více než 500 pracovníků, 75 procent zaměstnávajících 200 až 500 pracovníků a 60 procent s méně než 200 zaměstnanci.

"Očekáváme rovněž příchod celé řady nových investorů, pro které ČR představuje ideální lokalitu pro otevření jejich provozů," uvedl Kulhánek. Pro společnosti, jejichž podnikání je rozptýleno po celé Evropě, je při volbě lokality podle něj stěžejním faktorem dostupnost požadované škály jazyků. Česko si podle něj v této oblasti nevede špatně, když 42 procent populace je schopno mluvit jedním cizím jazykem a 24 procent dvěma.

V celém regionu střední a východní Evrop dnes sdílené podnikové služby zaměstnávají 335.000 lidí. Podle nejnovější zprávy ABSL a společnosti McKinsey lze očekávat, že tento počet během následujících deseti let vzroste až na milion osob. Plánovaná expanze center v Česku avizuje jen pro příští rok nárůst počtu zaměstnanců o 17 procent, k tomu však ještě přibudou nově otevřené provozy.