"Podle mých informací bylo vysílání přerušeno kvůli poplachu, který vyvolala závada na elektroinstalaci v prostorách budovy. Závada nijak nesouvisela s vysíláním a již byla odstraněna. Divákům se omlouváme," sdělila ČTK Plívová.

Hlasový test narušil televizní debatu ČT zhruba po 20 minutách vysílání, ve kterém byli hosty předseda představenstva České spořitelny Pavel Kysilka a ekonom a spoluzakladatel pražského institutu CERGE-EI Jan Švejnar. Tématem diskuse byly společenské a ekonomické důsledky teroristických útoků a války proti Islámskému státu či ekonomické souvislosti migrační krize.

Po několikaminutovém poplachu, který v angličtině oznamoval, že jde o zkoušku zvukového evakuačního systému, moderátor vysílání přerušil. Na obrazovce se znovu objevil po 40 minutách a druhá část pořadu poté pokračovala podle vysílacího plánu. Ve vynucené pauze ČT24 reprízovala pořad Události v regionech, ČT1 zařadila zábavní pořad rovněž z archivu.

"Doba je dramatická. Ukázalo se, že porucha na žižkovské vysílací věži byla v elektroinstalaci, která spustila požární poplach a evakuaci. Požár žižkovské vysílací věži nebyl," přivítal Moravec diváky po výpadku vysílání.

Mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová ČTK řekla, že na jejich dispečink se žádná informace o požáru v žižkovském vysílači nedostala. "Vypadá to, že v restauraci něco připálili a zazmatkovali. Systémy zafungovaly na 100 procent. V době vysílání OVM bude jen studená kuchyně," uvedl na twitteru Marcel Procházka z Českých Radiokomunikací, které jsou vlastníkem vysílací věže.

Technologie Českých Radiokomunikací a jejich klientů nebyly záležitostí nijak dotčeny, sdělila ČTK mluvčí Petra Miterová. "Nepřetržitě běžely všechny služby včetně odbavování televizního a rozhlasového vysílání," uvedla. Evakuace se podle ní obešla bez zranění. Radiokomunikace událost důkladně prošetří a přijmou opatření, aby se neopakovala, uvedla Miterová.

Pořad Otázky Václava Moravce, který dlouhodobě patří k nejsledovanějším formátům zpravodajské ČT24, se vysílá z žižkovského vysílače od srpna, a to kvůli modernizaci studia na Kavčích horách.