Hotel Central na plzeňském hlavním náměstí má na Štědrý den zavřeno, silvestrovskou kapacitu už dlouho předem obsadily pro své klienty německé cestovní kanceláře. "Jsou to tradiční zákazníci na konci roku. Upřednostňujeme, když si hotel zamluví cestovní kanceláře a naplní ho. Pro individuální turisty bychom ubytování nabízeli, pouze kdyby se uvolnila nějaká jednotlivá místa," řekl ředitel hotelu se 132 lůžky Ludvík Holman. Také v dalších plzeňských luxusnějších hotelech potvrzují, že konec roku u nich patří nejčastěji německé klientele. Platí to třeba pro největší hotel v Plzni Parkhotel s 320 lůžky. Silvestr je rezervovaný pro německé turisty, na Vánoce jsou ještě volná lůžka. "Silvestr je beznadějně plný, rezervuje se rok i dva roky dopředu," řekl manažer Lukáš Lajpold.

Díky programům Evropského hlavního města kultury letos v Plzni stoupl počet turistů. "Za první tři čtvrtletí se v Plzni ubytovalo přes 194.000 hostů, což je o 13,7 procenta více než za stejné období loňského roku. Počet přenocování činil ke konci září více než 380.000, i v tomto případě jde o třináctiprocentní meziroční nárůst," řekla ČTK ředitelka městské organizace Plzeň - TURISMUS Zuzana Koubíková. Zhruba dvě třetiny turistů, kteří v Plzni přespali, byli zahraniční hosté. Dominovali Němci, kteří tvořili 42 procent zahraničních návštěvníků.

Téměř žádná volná lůžka už na konec roku nezbývají například v oblíbených hotelech v šumavské Modravě. Ze tří čtvrtin hlásí obsazenost Hotel Modrava, zcela zaplněné jsou na Silvestra kapacity v Pivovaru Lyer či v památkově chráněné Klostermannově chatě. I Modrava se letos těšila zvýšenému zájmu turistů, společně například s Kašperskými Horami. Lidé sem jezdili po stopách míst z televizního seriálu Policie Modrava. Silvestry ale měly modravské hotely obsazené dlouho předem i jiné roky. "Často k nám jezdí na Silvestra lidé tři čtyři roky za sebou. Ti si ubytování na příštího Silvestra zajišťují třeba hned po Novém roce," řekl Lukáš Soudek z Klostermannovy chaty. Poslední volná místa na silvestrovské pobyty na chatě se zaplní během léta. Na Štědrý den je Klostermannova chata, stejně jako řada jiných hotelů na Šumavě, zavřená.

To Parkhotel Kašperské Hory je podle ředitele Jaroslava Fischera obsazen plně na Vánoce i na Silvestra. "Na Vánoce máme jen českou klientelu a na Silvestra německou. Jsou to často lidé, kteří se do hotelu a do našich šumavských lázní pravidelně vracejí," uvedl. I zde mají pobyty na konci roku turisté zamluvené často rok předem.

Také v Železné Rudě mají některé hotely plno. Například Orea hotely Horizont a Špičák s celkovou kapacitou kolem 350 lůžek mají podle pracovnice rezervace plně obsazeno na Silvestra, na Vánoce je ještě pár míst volných. Poslední volné pokoje na silvestrovské pobyty se zamlouvají na konci léta a začátku podzimu.

Volná místa naopak mohou ještě sehnat turisté v Českém lese. Volno mají například hotely Game nebo Haltrava v Klenčí pod Čerchovem na Domažlicku.