Změna regulovaných cen pro konkrétního zákazníka se bude lišit v závislosti na regionu, kde je zákazník připojen k soustavě. Odlišnosti mohou být způsobeny zvolenou distribuční sazbou, odlišným charakterem odběru a množstvím spotřebované elektřiny. Konečnou cenu ovlivní i volba dodavatele silové elektřiny, což má vliv na neregulovanou složku ceny. Regulovaná složka tvoří více než polovinu výsledné ceny elektřiny, cenu takzvané silové elektřiny určují jednotliví dodavatelé sami. ERÚ odhaduje meziroční pokles neregulované části ceny elektřiny přibližně do pěti procent v závislosti na typu nabídky dodavatele.

"Jsem ráda, že se nám v době, kdy regulované ceny v Evropě poměrně silně stoupají, podařilo udržet ceny v rámci rozumných mezí a průměrné zvýšení cen se bude pohybovat do tří procent. Kromě vlivu nově nastavených parametrů regulace souvisejících se zabezpečením dodávek elektřiny se na této situaci podílí i pokles cen silové elektřiny a předpokládaná stagnace spotřeby elektřiny, ze které je třeba vybrat dostatek prostředků na údržbu a rozvoj sítě," řekla dnes předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Podobná situace jako u elektřiny je u plynu, kde regulovaná část tvoří zhruba čtvrtinu výsledné ceny. Například pro domácnosti a maloodběratele ji ERÚ sice zvýšil průměrně o více než pět procent, vzhledem k vývoji na velkoobchodním trhu ale úřad předpokládá, že pro příští rok klesne výše neregulované složky o zhruba tři až pět procent. Celková úspora za plyn by tak mohla činit jedno až dvě procenta, uvedl úřad. Na větší úsporu by měli dosáhnout především velkoodběratelé.

"Na regulovanou složku ceny plynu negativně působil především fakt, že kvůli teplé zimě a nižší spotřebě plynu nevybraly distribuční společnosti stanovené prostředky na provoz soustav, a tudíž jsme museli tuto ztrátu v souladu se závaznými právními předpisy dorovnat," uvedla dnes Vitásková.

Jednotliví dodavatelé vesměs čekali s konečnými cenami pro příští rok na dnešní rozhodnutí ERÚ. Většina z nich, včetně největších hráčů, ale již dříve slíbila, že energie zákazníkům nezdraží.