Dosud se WANO zaměřovalo hlavně na jednotlivé oblasti spojené s provozem jaderné elektrárny. Nový formát prověrek hodnotí elektrárnu jako celek.

Ze Švýcarska do Temelína přijede manažer havarijní připravenosti elektrárny Beznau, z německého Oskarshamnu odborník na údržbu zařízení, z finské Loviisi expertka na chemii, z Ruska se zúčastní například ředitel rostovské jaderné elektrárny. Vedoucím mise je ředitel dohledu nad jadernou bezpečností Slovenských elektráren Ľubomír Krenický (SEAS - společnost Slovenské elektrárne je největším výrobcem elektrické energie na Slovensku), který v minulosti působil i jako programový ředitel Londýnského centra WANO.

"Takto silná expertní skupina k nám přijede vůbec poprvé. Jejich zkušenosti chceme maximálně využít k potvrzení nastavených priorit, popřípadě najít doporučení pro další zlepšení," uvedl Bohdan Zronek, ředitel temelínské elektrárny.

Mezinárodní experti si určili 12 kontrolních tras, na které se velmi podrobně zaměří. Zcela jistě nevynechají strojovny, jaderný ostrov ani další části technologie. Mise skončí zpracováním závěrečné zprávy. Po dvou letech si mezinárodní experti přijedou ověřit, jak elektrárna s doporučeními pracovala.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem elektrické energie v České republice a svojí produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2014 vyrobila 14,95 miliardy kilowatthodin elektřiny. Letos od začátku roku vyrobily oba bloky 12,2 miliardy kilowatthodin elektřiny.

WANO je mezinárodní organizace provozovatelů jaderných elektráren, která vznikla jako reakce "jaderné komunity" a průmyslu na havárii jaderné elektrárny v Černobylu.