Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali zisk za tři měsíce do konce září na 61,4 miliardy RUB. Podíl včas nesplácených úvěrů na celkovém objemu půjček vzrostl v daném období na 5,4 procenta z 4,9 procenta v předešlém kvartálu. Příčinou byly hlavně nesplácené podnikatelské úvěry. Banka ale dluh dokázala pokrýt z rezerv.

Na Sberbank se stejně jako na další ruské státní banky vztahují sankce, které na Moskvu uvalily kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi západní země. Sankce omezují ruským bankám přístup na zahraniční kapitálové trhy. Ruský bankovní sektor čelí i nepříznivému vývoji celé ruské ekonomiky, za kterým stojí kromě sankcí i nízké ceny ropy.

Hrubý domácí produkt (HDP) Ruska ve třetím kvartálu meziročně klesl o 4,1 procenta, po propadu o 4,6 procenta v předešlém kvartálu se ale tempo poklesu zvolnilo.

Sberbank ale nepříznivému vývoji čelí lépe než konkurence. Domácnosti a podniky totiž v obavách z dopadů ruské hospodářské krize přesouvají do banky své vklady.

Sberbank působí na českém trhu pod názvem Sberbank CZ. Majoritním vlastníkem české divize je Sberbank Europe, která je společně s dceřinými společnostmi v zemích Evropské unie ze západních sankcí vyjmuta.