"Nebezpečí hrozí při manipulaci a mechanickém poškození munice. Ta je ve většině případů stále funkční," řekl ČTK náměstek ředitele Pyrotechnické služby Policie ČR Miloslav Žán.

V Bořím lese měli nacisté za druhé světové války továrnu Muna, v níž se vyráběla munice různé ráže. Při osvobozování se sovětská armáda rozhodla, že továrnu zlikviduje a vyhodila ji do povětří. Výbuch rozmetal tisíce kusů střeliva na 750 hektarech.

Les protínají stezky, z nichž není bezpečné scházet. I když jde o velmi rizikové místo, vzhledem k sousedství Lednicko - valtického areálu je hojně navštěvované turisty. Při našlápnutí na granát v lese zahynulo již pět lidí. Poslední vážný úraz se stal před třemi lety. Zranil se při něm muž z Břeclavi.

Mezi lety 1992 až 2003 bylo vyčistěno přibližně 250 hektarů lesa. Našlo se v něm zhruba 23.000 kusů munice. Kolik jí je na zbývajících 500 hektarech, jež čekají na odstranění munice, si Žán netroufl odhadnout. Střelivo a granáty, které bude možné odvézt, přepraví policejní pyrotechnici k likviaci do někdejšího vojenského prostoru Ralsko. Nejvíce nebezpečnou munici budou muset odpálit na místě.

Boří les je v majetku Lesů ČR, které jsou hlavním investorem projektu. Podnik vybral ve výběrovém řízení firmu Borgata. Jejím úkolem je vyčistit 50,82 hektaru lesa. Podle smlouvy jí podnik zaplatí za vyčištěný hektar při nalezení sto kusů munice na něm zhruba 100.000 korun. Pokud bude munice na hektaru méně, cena bude snížena. Úkolem firmy je nalézt munici, ohradit místo nálezu a přivolat policejní pyrotechniky k její likvidaci.

Průzkum s pomocí detektoru kovů dělají do hlouky půl metru. "V případě potřeby máme zařízení i na hlubší sondáž," řekl novinářům vedoucí pyrotechniků z Borgaty Jiří Chládek. Vymezených 50,82 hektaru by mělo být vyčištěno do dvou let.

Lesy ČR ale již počátkem příštího roku vypíší nové výběrové řízení na firmu, která vyčistí další kus lesa. Projekt bude tedy rozčleněný na etapy. "Boří les patří k municí nejzamořejnějším oblastem ČR," uvedl Žán. Doplnil, že policejní pyrotechnici mají v republice do roka asi 2000 výjezdů, mnohé jsou na Břeclavsku.

Starosta Břeclavi Pavel Dominik (Pro region) je rád, že tato oblast bude bezpečná. ČTK řekl, že láká nejen turististy k projížďkám na bicyklech, ale i hledače militárií, kteří se vydávají na nebezpečná místa s detektory kovů. V lese jsou přitom téměř na každém kroku cedule zakazující veřejnosti vstup.

Vladimír Klepáč jpt