Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) musel Kalouska v jeden okamžik napomenout, aby mluvil k věci. Tedy aby při výkladu o historii hazardu mluvil o vývoji sazeb, a nikoli o dějinách hazardu. Kalousek slíbil, že výklad o historii přeskočí a ochudí poslance o to, jak vypadal hazard za Marie Terezie a Josefa II.

Po desetiminutové přestávce, kterou si Kalousek vyžádal ve čtvrt na deset, se dostal ke slovu předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura, aby představil svůj pozměňovací návrh. V něm kromě jiného navrhuje rozlišit sazby tak, aby pro číselné loterie platil odvod 21 procent, pro kurzové sázky 22 procent a pro technické hry 30 procent. Zpravodaj k novele Ladislav Šincl (ČSSD) upozornil na to, že stanovisko ministerstva ke Stanjurově návrhu bude zřejmě negativní. Například by bylo nutné upravit informační systémy u finančních úřadů i software u poplatníků.

Kalousek pak pokračoval ve svém projevu a citoval z diplomové práce na téma Loterie, hry a sázky v právním řádu České republiky a v evropském kontextu. V půl jedenácté navrhl přerušit projednávání do 28. října do ranního kuropění. Na žádost místopředsedy Sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL) upřesnil, že tento den nastane kuropění v 05:40. Poslanci jeho návrh ale neschválili.

Kalouskovi se nelíbí to, že Volného poslanecká novela dostala přednost v jednání před novelami ostatních poslanců. Tvrdí, že koalice tak vytváří ve Sněmovně různé kategorie poslanců.

Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) připomněl, že byl v minulém volebním období spolupředkladatelem asi osmi návrhů zákonů, které taky Sněmovna neprojednala až do konce. Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek obvinil TOP 09, že nechce plánovitě zvyšovat daně hazardu.

Volného návrh zvyšuje sazby odvodů z nynějších 20 procent na 25 procent už od příštího roku. Od roku 2017 by měla platit zcela nová právní úprava hazardu včetně jeho zdanění, kterou už vláda předložila poslancům.