Hospodářské vyhlídky ve světě podle fondu zůstávají nerovnoměrné. MMF předpokládá, že tempo růstu rozvíjejících se ekonomik letos pátým rokem za sebou zpomalí. Počítá však s mírným posílením hospodářského oživení ve vyspělých ekonomikách. Instituce zároveň upozornila, že je nutné přikročit k opatřením na podporu poptávky.

Odhady MMF pro Českou republiku nejsou podle Davida Marka z Deloitte nijak překvapivé. "Odhady všech klíčových parametrů - růstem HDP počínaje a deficitem veřejných financí konče - jsou v mezích prognóz publikovaných ostatními institucemi či odhadů používaných v privátním sektoru. Snad jen odhad pro růst HDP v letošním roce by mohl být trochu odvážnější, vzhledem k posledním dostupným informacím o stavu a vývoji české ekonomiky," podotkl.

Česká národní banka (ČNB) ve své srpnové prognóze zlepšila odhad růstu české ekonomiky na letošní rok na 3,8 procenta z předchozích 2,6 procenta. Na příští rok centrální banka naopak odhad zhoršila, a to na 2,8 procenta. Podle Raiffeisenbank česká ekonomika díky výjimečně příznivému mixu faktorů počínaje EU fondy, přes oživení spotřeby až po stabilní domácí měnu letos poroste o více než čtyři procenta a i když její růst v příštím roce pravděpodobně oslabí pod hranici tří procent, bude i z hlediska tempa růstu ekonomiky nadprůměrný.

Měnový fond potvrdil, že v letošním roce očekává zrychlení růstu ekonomiky eurozóny na 1,5 procenta z loňských 0,9 procenta. Odhad růstu na příští rok nicméně snížil na 1,6 procenta z dříve předpokládaných 1,7 procenta.

V Číně letos MMF nadále očekává zvolnění hospodářského růstu na 6,8 procenta z loňských 7,3 procenta. Napřesrok počítá s dalším zpomalením na 6,3 procenta. Obavy ze zpomalování růstu čínské ekonomiky vedly v uplynulých měsících k prudkému poklesu čínských akcií, který vyvolal chaos na burzách po celém světě.

Ekonomika Spojených států podle MMF letos vykáže růst o 2,6 procenta a v příštím roce zrychlí na 2,8 procenta. Ještě v červenci MMF Spojeným státům předpovídal na letošní rok vzestup hrubého domácího produktu (HDP) o 2,5 procenta. Fond očekává, že americká centrální banka (Fed) letos přistoupí k prvnímu zvýšení úrokových sazeb po téměř deseti letech. Upozornil ji ale také, aby k tomuto kroku nepřistoupila předčasně.

Propad cen komodit podle fondu tvrdě dolehne mimo jiné na výkon ekonomiky Brazílie a Ruska. Brazílii fond na tento rok předpověděl pokles o tři procenta. V Rusku fond vzhledem k propadu cen ropy a negativnímu vlivu mezinárodních sankcí uvalených na Rusko za jeho postup v ukrajinské krizi očekává letos pokles HDP o 3,8 procenta. Na příští rok počítá fond s poklesem o 0,6 procenta, ačkoliv původně již ruské ekonomice předpovídal mírný růst.

Propad cen energií má ale vážné dopady i na jiné země, například na Kanadu. Té měnový fond snížil odhad letošního růstu o půl procentního bodu na 1,5 procenta.

Měnový fond vydává zprávu o výhledu světové ekonomiky dvakrát do roka, vždy na jaře a na podzim. Ke každé prognóze pak vydává aktualizaci, jednu v létě a druhou na začátku roku.