"Jedná se o nejúspěšnější výsledek v historii společnosti," komentoval loňské hospodaření jednatel a ředitel společnosti Wanzl Roman Adami. Firma Wanzl v roce 2014 získala nové zakázky především u odběratelů z výrobního sektoru a vyšší tržby měla také za dodávky obchodníkům.

Nejvyšší růst tržeb loni společnost zaznamenala v průmyslu a logistice, kde se její příjmy za přepravní kontejnery, vozíky a paletové nástavce zvýšily o 40 procent. Motorem růstu byl nový podvozek s řízenou nápravou, díky nemuž jsou vozíky pro přepravu zboží v továrnách či skladech lépe ovladatelné. Podvozek zkonstruovali odborníci hněvotínského závodu.

Společnost Wanzl loni zvýšila také prodej zařízení pro prodejny. "Naše tržby v tomto sektoru vzrostly o devět procent, a to hlavně díky novým produktům, které jsme vyvinuli. Trh s nákupními vozíky naopak stagnuje a předpokládáme, že neporoste ani v následujících letech," uvedl Adami.

K růstu tržeb loni přispěl nový pokladní systém, který společnost vyvinula pro řetězec Lidl. "Instalován byl už ve všech prodejnách Lidl. Systém řídí a urychluje odbavování zákazníků u pokladen," řekl Adami. Pomocí nové technologie lze pohodlně řídit počet otevřených pokladen podle toho, kolik zákazníků čeká na odbavení.

Naopak dodávky pro internetové obchody se loni výrazně nezvýšily, ačkoliv obor vykazuje růst. "V poslední době se ale už i české e-shopy kromě růstu stále více zaměřují na optimalizaci logistiky a evidujeme větší zájem o naše vozíky a kontejnery," řekl Adami.

Wanzl v Hněvotíně vyrábí i drátěné polotovary pro výrobu nákupních vozíků či košíků. Část výrobků sama kompletuje do finální podoby. Firma zajišťuje montáž a servis výrobků koncernu Wanzl, jako jsou regálové systémy, pokladní boxy či zařízení pro logistiku a průmysl.

Pobočka Wanzl pro ČR byla založena v roce 1991 v Olomouci. Firma nejdříve sídlila v pronajatých kancelářích v Olomouci, o pět let později byl v Hněvotíně otevřen i výrobní závod. Později byl rozšířen o další výrobní halu a galvanovnu. Firma zaměstnává zhruba 270 pracovníků.

Wanzl je největším výrobcem nákupních vozíků na světě, ročně jich vyrobí přes tři miliony. Skupina Wanzl zaměstnává zhruba 4000 pracovníků ve 20 pobočkách i řadě obchodních zastoupení na celém světě a 11 výrobních závodech v Německu, Francii, Číně, USA, Kanadě, Británii a ČR.