Zatímco v uplynulých letech nástup čerstvých absolventů zdvihal zvláště po odeznění letních brigád procento nezaměstnanosti, letošní září podle serveru přineslo dokonce její pokles. Pozitivní je i růst počtu volných pracovních míst, kterých evidují úřady práce aktuálně přes 56.000. To je o téměř 2000 více než posledním prázdninovém měsíci. Podle údajů Profesia.cz je 17 procent poptávaných pracovních pozic vhodných pro absolventy.

"I přes pozitivní vývoj není nástup do prvního zaměstnání pro absolventy snadný. Podíl čerstvých absolventů škol na celkové nezaměstnanosti se sice rok od roku snižuje a nyní je jen o málo více než čtyři procenta, stoupá ale podíl dlouhodobě nezaměstnaných," uvedla ředitelka Profesia ČR Zuzana Lincová.

Největší poptávka po nových pracovnících, a to i absolventech, je ve výrobě (22 procent), v obchodě a administrativě (po 16 procentech), dále pak ve strojírenství (13 procent) a v IT (12 procent). Nové zaměstnance hledají především firmy z automobilového průmyslu (15 procent), IT (11 procent), strojírenství (devět procent) a elektrotechnického průmyslu (sedm procent).

Překážkou pro čerstvé absolventy zůstává nejčastěji nedostatek praxe. Ale i v této oblasti se situace mění, zvláště pro vysokoškoláky. Řada firem nabízí možnost částečných úvazků pro studenty už během studia a po absolvování je potom často přijme do běžného pracovního poměru, protože tak získá zaměstnance, kteří se již ve firmě orientují, navíc často poznali její činnost 'od základů'.

"Studentům již několik let nabízíme možnost pracovat v naší společnosti na částečný úvazek v době studia a s tímto projektem máme výborné zkušenosti. Po dokončení vysoké školy u nás tito absolventi často pokračují v plnohodnotném režimu a my získáváme kvalitní pracovníky, kteří už o práci v naší firmě něco vědí a mají reálné představy o svých možnostech a perspektivě," upozornil Marek Gešo ze společnosti Accenture.

Absolventi by ve svých životopisech měli podle Lincové zmiňovat jakoukoli praxi, tedy i brigády, dobrovolnickou činnost, stáže. Pro potenciálního zaměstnavatele jsou důkazem toho, že jde o aktivního jedince. Studenti by už v průběhu studia měli uvažovat o možnostech budoucího uplatnění.