Ruská centrální banka pod vedením Nabiullinové přišla koncem loňského roku s řadou mimořádných opatření, jejichž cílem bylo vypořádat se s turbulencemi na ruských finančních trzích. Stále se sice očekává, že ruská ekonomika sklouzne letos do recese, pokles by ale měl být mírnější, než se někteří analytici původně domnívali.

"Šoková terapie zabrala," uvedl časopis k obezřetné měnové politice, kterou Nabiullinová prosadila. Mimo jiné totiž umožnila, aby kurz ruského rublu výrazně oslabil a mohl projít značnými výkyvy, což se v dané situaci ukázalo jako vhodné střednědobé řešení.

Názor Euromoney je v kontrastu s názorem některých moskevských analytiků, kteří tvrdí, že byla centrální banka loni příliš pomalá, když přijímala důležitá rozhodnutí. A to včetně zvýšení úrokových sazeb loni v prosinci a zavedení plovoucího kurzu rublu v listopadu.

Nabiullinová je v čele ruské centrální banky od léta 2013. V e-mailu zaslaném v reakci na ocenění podle agentury Reuters uvedla, že ocenění je pro ni velkou poctou. Cena jí bude předána osobně v říjnu během podzimního zasedání Světové banky (SB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF) v Peru.

V roce 2010 jmenoval časopis Euromoney Alexeje Kudrina ministrem financí roku.