V případě, že si Čína vybere Česko jako určitou bránu do Evropy, bude z toho republika podle Sobotky profitovat. Novinářům dnes řekl, že dosavadní rozsah čínských investic není tak velký, aby měl vzbuzovat obavy. V porovnání se zeměmi jako Německo, Francie, Holandsko nebo Korea jsou čínské investice podle premiéra stále poměrně nízké.

"My potřebujeme, aby ty zahraniční investice, které tady jsou, byly z mnoha různých zemí, protože nikdy úplně bezpečně nevíme, co se v té které zemi stane, a pak třeba by ty investice mohly vyschnout," řekl novinářům Mládek. "V 90. letech byla ČR oknem do Evropy pro japonské firmy, v letech nultých to bylo pro korejské firmy, nebo stále ještě je, a teď je prostor pro čínské firmy," poznamenal. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že investicím mohlo napomoci i to, že Zeman má čínského poradce ze společnosti CEFC.

"Čínská CEFC investuje v Česku, jako kdyby vyrazila na víkendový nákup do obchodního centra. Vzhledem k tomu, že nejde o investice na zelené louce, tedy investice do nových výrobních kapacit, nebude jejich krátkodobý a střednědobý dopad na českou ekonomiku nijak patrný. Pokud se ovšem nerozhodne pro výrazné navýšení kapitálu svých nových akvizic v ČR," řekl ČTK analytik poradenské firmy Deloitte David Marek. Investice CEFC a Bank of China jsou podle něj předzvěstí příchodu čínského kapitálu do ČR. Mnohé další čínské firmy mohou následovat, zejména do oblastí, jako je zpracovatelský průmysl a finanční sektor.

Analytik finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda vidí vstup CEFC do českých firem jako pozitivní věc. Naopak možným negativem je podle něj neprůhlednost české pobočky firmy, která vznikla letos v červnu v Praze. V jejích orgánech figuruje exministr obrany a současný předseda česko-čínské obchodní komory Jaroslav Tvrdík a jeden čínský vyšší manažer společnosti. Jedna ze spekulací na trhu má za to, že firma by nakonec mohla ovládnout České aerolinie, v nichž drží 34 procent akcií právě Travel Service.

"Není to negativum, ale jistě věc, na kterou je třeba hledět se zvýšenou pozorností, a to zejména kvůli potenciálnímu střetu zájmu pramenícímu z propojení obchodních a politických zájmů," podotkl Kovanda. Na druhou stranu vstup CEFC do českých společností podle něj ukazuje na to, že Česko je v Číně vnímáno jako bezpečný trh mající potenciál zvýšit její reputaci.

Dosavadní investice CEFC jsou zatím počítány v nižších miliardách korun, což je velmi málo významný dopad na českou ekonomiku, míní obchodní ředitel Sirius Investments Radim Dohnal. Podstatné podle něj ale je to, že není zřejmé, kdo za CECF stojí a o čí kapitál jde. "Zatím se ví, že největší akcionář mající přes 70 procent je Singapore Petrochemical & Energy Development. O té se neví skoro nic, ani jejich webovská stránka není k nalezení. Navíc tato singapurská firma vznikla až koncem loňského roku," poznamenal.

Čínské firmy přitom v Česku zatím moc neinvestovaly, dosud vytvořily něco přes 1000 pracovních míst. K největší investicím zatím patřily továrna výrobce LCD televizorů Changhong Europe Electric u Nymburka nebo závod státní společnosti Shanghai Maling na výrobu konzervovaného masa na Teplicku.

CEFC, která je největší soukromou společností v Šanghaji, si vybrala Prahu jako sídlo svých evropských aktivit a plánuje zde další investice ve všech oblastech, včetně cestovního ruchu. Už v týdnu firma informovala o koupi 60 procent fotbalové Slavie, o koupi Martinického paláce na Hradčanském náměstí, budovy Živnobanky v Praze a zvýšení podílu v česko-slovenské finanční skupině J&T Finance z pěti na deset procent. Loni v prosinci podepsal memorandum o spolupráci s CEFC český výrobce luxusního skla Moser, který v dubnu otevřel svoji prodejní galerii v Šanghaji

V letecké firmě Travel Service, která je lídrem v charterové dopravě v ČR, na Slovensku a v Maďarsku a má významný podíl polského trhu, CEFC získá podle dohody nejprve desetiprocentní podíl. Následovat bude nabytí dalších 39,92 procenta akcií. Základní jmění Travel Service se pak zvýší nejméně o miliardu korun.

Aerolinky dosud patřily do skupiny Unimex Group vlastněné Jiřím Šimáněm a Jaromírem Šmejkalem, která podle databáze Prodata držela skrze dceřinou společnost Global Trade Opportunities 36,16 procenta akcií. Stejný podíl měl i podnikatel Roman Vik, zbytek patří cestovní kanceláři Canaria Travel.

Podíl v Pivovarech Lobkowicz získá nově založená společnost LAPASAN, s.r.o., v níž drží většinový 70procentní podíl CEFC. Dvacetiprocentní podíl v novém podniku má společnost J&T Private Equity Group a deset procent ředitel a spolumajitel pivovarů Zdeněk Radil, který má podle smlouvy právo zvýšit svůj podíl na transakci v případě úspěšného naplňování obchodní strategie pivovarů o dalších deset procent. Radil současně dál zůstane generálním ředitelem pivovarů.

Podle smluv podepsaných v Šanghaji se CEFC zároveň stane strategickým a finančním partnerem Médea Group a vydavatelství Empresa Media, které mimo jiné vlastní TV Barrandov a časopis Týden. Jejich dosavadní jediný majitel Jaromír Soukup bude partnerem, který bude řídit obchodní, mediální a provozní aktivity společného uskupení. Tržby Médea Group a vydavatelství Empresa Media loni dosáhly 4,8 miliardy korun. Empresa Media je čtvrtým největším mediálním koncernem v ČR.