I když červencová data vypadají ve srovnání s minulým měsícem pesimističtěji, jde podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera do velké míry o kalendářní efekty a korekci po rekordních červnových prodejích motorových vozidel. "Obecně však červencový vývoj maloobchodních tržeb dopadl opět pozitivně," uvedl.

O zklamání nelze mluvit ani podle hlavní analytika Raiffeisenbank Michala Brožky. "Zaprvé, po sezónním očištění statistika hlásí meziměsíční nárůst. Za druhé, nečekaně silný nárůst prodejů aut v červnu si doslova říkal o nějakou korekci," uvedl.

Celkově podle analytiků údaje o tržbách odpovídají příznivému vývoji ekonomiky. "Velmi solidní výkon české ekonomiky, pozitivní vývoj na trhu práce, nízká cena ropy: to vše vykresluje pro maloobchodní tržby a pro spotřebu tuzemských domácností jako celek pozitivní obrázek i do dalších měsíců," uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Nejvyšší růst tržeb proti loňsku znovu zaznamenal prodej zboží přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby, a to o 19 procent. U výrobků pro kulturu, sport a rekreaci se zvýšily tržby o 5,7 procenta, u farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží o 5,3 a u výrobků pro domácnost o pět procent.

Prodej počítačových a komunikačních zařízení vzrostl o 4,4 procenta a oděvů a obuvi o 1,8 procenta. Tržby za potraviny byly vyšší v nespecializovaných prodejnách o 4,8 procenta a ve specializovaných o 3,2. V rámci celkového šestiprocentního růstu prodeje motorových vozidel zaznamenal výraznější růst prodej vozů a náhradních dílů, a to o 6,3 procenta. Tržby za opravy stouply o 4,7 procenta.