Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zpomalení jen na 0,4 procenta. Meziročně se hrubý domácí produkt zvýšil o dvě procenta a rovněž zaostal za očekáváním.

Nejvíce k růstu přispěly spotřeba vlády a domácností. Vývoz zboží a služeb však klesl o 3,3 procenta a dovoz o 0,7 procenta. Čistý vývoz tak snížil ve čtvrtletí HDP o 0,6 procentního bodu.

"Dobrou zprávou je, že Austrálie se vyhnula negativním údajům o HDP, špatnou zprávou je, že růst zůstává extrémně slabý," komentoval údaje hlavní ekonom AMP Shane Oliver. "Růst o 0,2 procenta ve čtvrtletí závisel hlavně na vládních výdajích. Pokud bychom je neměli, mohli bychom se ponořit do recese," upozornil. Oliver se domnívá, že údaje naznačují, že centrální banka bude muset znovu snížit úrokové sazby.

Navzdory zpomalení australská ekonomika roste již 24 let za sebou. Je tak blízko rekordu Nizozemska, které zažilo celkem 26 let růstu za sebou, mezi roky 1982 a 2008. Australský ministr financí Joe Hockey nedávno prohlásil, že země navzdory zpomalení v Číně, která je jejím největším obchodním partnerem, poroste i letos a podaří se jí překonat nizozemský rekord.