Šoupátka byla vyrobena z litého uhlíkového materiálu, který je vhodný pro teploty od minus 29 stupňů Celsia. Armatury jsou vysoké čtyři metry. "Pro Arako představovala účast na tomto mimořádném projektu výzvu, na kterou společnost adekvátně zareagovala a dokázala tak, že stále patří mezi klíčové evropské hráče v oblasti průmyslových armatur pro petrochemii," uvedla Sommerová.

Firma věří, že se bude podílet i na druhé etapě výstavby terminálu. "Velmi si ceníme spolupráce s firmami PSJ Hydrotranzit a IDS-BUD, jejichž sdružení zajišťuje projektovou a technickou část první etapy projektu PERN. V té se buduje celkem šest ocelových ropných nádrží, každá s kapacitou 62.500 metrů krychlových," uvedla vedoucí prodeje společnosti Arako Radmila Zamykalová. Ve druhé etapě se má instalovat deset zásobníků ropy.

Arako vyrábí průmyslové armatury pro jadernou energetiku, tepelnou energetiku, chemický, petrochemický průmysl a plynárenství. Svou produkci vyváží do celého světa, například do Německa, Rakouska, Slovenska, Indie, Číny, Ruska, Velké Británie. Od roku 2007 je majitelem firmy Arako RAKO společnost Atomenergomaš, energeticko-strojírenská divize ruské státní korporace Rosatom.