Zeman na pětidenní návštěvu Číny, kde se zúčastní vojenské přehlídky u příležitosti oslav 70. výročí konce druhé světové války v Tichomoří, odletí v úterý odpoledne. Podle čínských médií bude Zeman jediným západním vůdcem, který bude přehlídce v čínské metropoli Pekingu přihlížet.

V Číně byl Zeman již loni v říjnu. Tehdy jeho cesta vyvolala kontroverze kvůli jeho návratu do Česka v soukromém letadle nebo některým jeho vyjádřením. Návštěvu naopak chválili podnikatelé pro její ekonomické přínosy.

"Jsem velmi rád, že se mnou na tribuně bude francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius, předsedkyně polského Sejmu nebo mí přátelé Tony Blair (bývalý premiér Velké Británie) a Gerhard Schröder (bývalý německý kancléř)," uvedl Zeman. Dodal, že účast na přehlídce považuje za výraz uznání 17 milionů padlých Číňanů ve druhé světové válce.

Nejvyšší představitelé členských zemí Evropské unie, USA a dalších západních států buď přijet odmítli, nebo nebyli pozváni. Důvodem odmítnutí jsou obavy, že by přehlídka vojenské moci Pekingu mohla vyslat špatný signál v napjaté situaci v regionu, kde Japonsko a další země kritizují územní rozpínavost Číny. Přehlídka se navíc koná na náměstí Tchien-an-men, kde v roce 1989 čínská armáda krvavě potlačila tehdejší prodemokratické protesty. Na přehlídce budou k vidění nejmodernější zbraně čínské armády a na 12.000 vojáků.

Se Zemanem do Číny odletí omezená podnikatelská delegace. "Ale vzhledem k tomu, že velká část podnikatelů tam byla před rokem, tak se setkám jen s jejich nejvýznamnějšími představiteli," dodal prezident.