"Potvrzují se naše odhady, kdy respondenti na začátku prázdnin odpovídali, že si neplánují půjčovat na dovolené. Nicméně Češi utráceli více, než plánovali, a nyní mají hluboko do kapsy," uvedl dnes obchodní ředitel Fair Creditu Tomáš Konvička.

Každá druhá domácnost přiznává, že si bude muset vzít půjčku, aby překlenula září, tedy měsíc, kdy mají domácnosti zvýšené výdaje kvůli začátku školního roku. Čtvrtina dotázaných se bude snažit do poslední chvíle sice půjčku oddalovat, i přesto si myslí, že nakonec s rozpočtem nevyjdou.

Na otázku, za co nejvíce Češi utráceli o prázdninách, odpovědělo 40 procent z nich, že největší výdaje měli za potraviny. U dvaceti procent to byla doprava a zábava, u 15 procent kosmetika. Přitom z potravin největší část tvořilo jídlo (50 procent), 30 procent alkohol a 20 procent tabák a tabákové výrobky.

České domácnosti dlužily podle dat České národní banky bankám ke konci července zhruba 1,295 bilionu korun, což je o osm miliard více než v červnu. Proti loňsku dluhy stouply o 68 miliard Kč.

Společnost Vše pro insolvenci nedávno upozornila na to, že celkem dvě pětiny Čechů žijí na dluh nebo od výplaty k výplatě. Zpravidla tak neplánované výdaje řeší neuváženou půjčkou. Půjčku si zpravidla berou osoby s nižší mírou vzdělání a osoby ve finanční tísni. Lidé si berou půjčky na věci, které nejsou nezbytně nutné. Poptávka po nich roste v období dovolených a vánočních svátků.