"Česká republika je podle v tuto chvíli dostupných dat za druhé čtvrtletí nejrychleji rostoucí ekonomikou v Evropské unii v meziročním vyjádření. Mezi zeměmi OECD pak vykazuje třetí nejlepší výsledek, po rozvíjejících se ekonomikách Číny a Indonésie," řekl ČTK hlavní ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda.

Pro srovnání například německá ekonomika ve 2. čtvrtletí meziročně stoupla o 1,6 procenta, Polsko rostlo meziročně o 3,3 procenta, maďarská ekonomika vzrostla o 2,7 procenta a slovenský HDP o 3,2 procenta.

Zároveň ekonomové upozornili, že letošní tuzemský růst je tažen masivním přílivem peněz z fondů EU. Ten se příští rok již nebude opakovat a ekonomika by měla zpomalit ke třem procentům. "Upřesněná data potvrzují pozici Česka jako jedné z meziročně nejrychleji rostoucích ekonomik v EU. Zároveň ale posilují i hypotézu, že za růstem zčásti stojí mimořádné faktory, které činí současné tempo růstu neudržitelným přes horizont konce roku," uvedl hlavní analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Zpřesněný odhad Českého statistického úřadu dnes potvrdil výrazný růst české ekonomiky, hrubý domácí produkt (HDP) ve 2. čtvrtletí meziročně stoupl o 4,4 procenta. Odhad mezičtvrtletního růstu dokonce statistici proti předběžným údajům zvýšili z 0,9 na 1,0 procenta. Meziroční růst ekonomiky je největší od konce roku 2007.

"Očekáváme, že hospodářství vzhledem k výborným výsledkům v první polovině roku a očekávanému přílivu peněz z rozpočtu EU letos vzroste o 4,5 procenta. Příští rok, kdy výrazně propadnou příjmy ze strukturálních fondů a s nimi investice, by podle nás mělo přijít zpomalení na 2,7 procenta," uvedl analytik Komerční banky Viktor Zeisel.

Podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče data potvrzují, že česká ekonomika letos zažila hvězdné první pololetí. "Pro druhou polovinu roku očekávám zmírnění tempa mezičtvrtletního růstu HDP. I tak ale za celý rok 2015 může růst HDP překonat čtyři procenta, můj odhad činí 4,1 procenta," uvedl. Česká ekonomika podle něj těží z hospodářského oživení v eurozóně, z nízkých cen ropy a z prorůstového nastavení tuzemské měnové a rozpočtové politiky.

"Celkový růst HDP v tomto roce by mohl dosáhnout kolem čtyř procent," souhlasil hlavní ekonom ING Jakub Seidler. I podle něho je stále nutné dodat, že letošní růst bude výjimečný z titulu dočerpávání evropských fondů, které zrychlí investice, z titulu nízkých cen ropy a stále velmi uvolněné měnové i fiskální politiky. "V příštím roce však efekty většiny těchto faktorů odezní a růst HDP by tak měl oproti letošnímu roku zpomalit ke třem procentům," dodal.

"V porovnání se sousedními zeměmi se česká ekonomika pomalu vyrovnává svým vyspělejším sousedům. Meziroční růst HDP by měl být i nadále tažen zejména oživující se domácí poptávkou, nicméně saldo zahraničního obchodu by podle našeho názoru mohlo růst HDP brzdit," uvedla Adéla Körtvelyová z poradenské sítě BDO.